Du som försöker spara pengar sätter förmodligen in dina slantar på ett konto med någon form av sparränta. Men hur fungerar egentligen ränta på sparkonton?
Vare sig du sparar till en bil, ett nytt boende eller bara för att ha en buffert så har du troligtvis ett sparkonto som du placerar dina pengar i. Ett sparkonto är ett konto där du sätter in pengar för att få totalsumman att växa med hjälp av så kallad plusränta.
– Ränta är det pris man betalar för att låna pengar av någon. När du sätter in dina pengar på ett sparkonto kan man säga att du lånar ut dem till banken. Då kan banken välja att betala dig för att få låna dem, genom att erbjuda ränta, berättar Philip Nylén, Product Manager Savings på Collector.
– Det här priset – den så kallade inlåningsräntan – anges som en procentsats av beloppet som sätts in på sparkontot, fortsätter han.
Det är inte ovanligt att banker förändrar sina räntor då och då. Det kan ske av olika anledningar och påverkas av exempelvis marknadsläge eller konkurrens. Ett sparkonto kan ha hög ränta när banken behöver ta in pengar för att skapa en balans mellan inlånade och utlånade pengar. När det behovet inte längre finns kan räntan sänkas för att dämpa tillströmningen av lånade pengar från sparande kunder.
Eftersom ränteläget tenderar att förändras har du som kund möjlighet att välja mellan ett sparkonto med så kallad rörlig ränta, eller ett med fast ränta där du binder upp dina pengar under en viss period.
– Om man väljer ett sparkonto med rörlig ränta får man vara beredd på att den kan förändras över tid. Samtidigt har man fri access till sina pengar och kan plocka ut dem när man vill, berättar Philip.
– Vet man att man inte behöver använda sina pengar den närmaste tiden kan det dock vara en god idé att välja ett konto med fast ränta. Då är man garanterad den aktuella räntenivån, men man låser sina pengar under hela den avtalade perioden, avslutar han.
Klicka här för att se det aktuella ränteläget och läsa mer om Collectors förmånliga sparkonto.