Lär dig räkna ränta

Hur förstår man vad räntan kommer hamna på när du handlar med kreditkort? Att räkna ränta kan låta ganska krångligt, men det finns knep att ta till för att förstå ungefär hur stor eller liten räntekostnaden kommer bli. Isabella Claesson på Collector ger sina bästa tips.

30 juni 2023 Kreditkort

Ränta är kort och koncist vad det kostar att låna pengar. Räntan ser olika ut beroende på flera olika variabler som exempelvis lån med eller utan säkerhet, långivare eller löptid. Att räkna ränta kan låta ganska krångligt, och faktum är att det inte är helt enkelt. Men det finns medel att ta till för att göra det enklare att förstå hur det där med ränta fungerar, det kan nämligen vara klokt att ha ett hum så du förstår hur mycket eller lite du faktiskt betalar i ränta när du köpt någonting på kredit.

Att räkna ränta på kreditkort

Isabella Claesson arbetar på Collectors kundservice sedan två år och hjälper kunder med frågor om ränta, kreditkort och privatekonomi varje dag. En av de absolut vanligaste frågorna handlar just om hur man ska tänka för att förstå hur mycket ränta som kommer debiteras nästa månad.

– På vårt kreditkort Easyliving har vi en årsränta på 18,65%. Det är därmed inte självklart vad räntan blir i kronor och ören per månad och hur man gör för att räkna ut den. Men det finns små hjälpmedel som gör att man förstår principen och ungefär vad räntan kommer hamna på nästkommande månad, säger Isabella.

Isabellas tips för att räkna ut hur mycket räntan kommer hamna på är att dela årsräntan (18,65%) på antal månader (12), vilket blir 1,55. Sedan tar du 1,55 multiplicerat med den förväntade skulden. På så vis får du en ungefärlig bild av hur stor eller liten räntekostnaden blir. Det skulle kunna se ut såhär:

Om du gör ett köp för 15 000 kr på ditt kreditkort, och vill dela upp köp på tre avbetalningar ser det ut såhär: Första betalningen du gör är på 5 000 kr, den betalar du när du får den första kreditkortsfakturan. Nu är din skuld 10 000 kr. Andra betalningen gör du 30 dagar senare och den är då på 5 000 kr + ränta på 155 kr. Nu är din skuld nere på 5 000 kr. Den tredje, och sista betalningen, efter ytterligare 30 dagar blir då på 5 000 kr + ränta på 78 kr.

Totalt har du betalat ränta på 233kr för att dela upp 15 000 på tre betalningar med 30 dagar mellan varje betaltillfälle. Exemplet förutsätter att inga andra köp eller uttag har gjorts under perioden.

Förstå ränta ger ekonomisk trygghet

Men varför är det viktigt att veta hur du räknar räntan på exempelvis ett kreditkort? Isabella menar att det framförallt är angeläget om du gör större köp som du eventuellt kommer vilja delbetala.

– Låt oss säga att du hittar din drömsoffa för 15 000 kronor. Då kanske du inte kan betala av hela summan på en månad, utan vill dela upp betalningen på tre månader istället. Vid dessa tillfällen är det viktigt att veta hur mycket räntan kommer hamna på tillslut för att du ska känna dig säker på att du har råd.

Har du koll på vad räntan ligger på behöver du inte heller vara rädd för räntekostnaden. Då blir känslan av ekonomisk trygghet ännu starkare, menar Isabella.

– Det är många som tror att 17,65% är månadsräntan, vilket inte stämmer eftersom det är årsräntan. Första månaden är alltid räntefri och sedan tillkommer ränta om du väljer att delbetala dina köp. 

 
Läs mer om Collectors kreditkort

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg