Jagar du lägre ränta? Tänk på det här!

Att byta bank och flytta ditt privatlån innebär inte alltid bättre villkor. Det kan istället stå dig dyrt. Jakten på längre ränta kan nämligen leda till högre ränta – vi förklarar mer i denna artikel!

20 juni 2023 Privatlån

Det här innebär ränta 

Först och främst – vad är ränta? Jo, när du tar ett lån betalar du ränta på lånet, alltså en kostnad för att få låna pengar. Just ränta är en stor del när du lånar pengar och kan variera mycket mellan olika banker. Därför är den viktig att jämföra innan du bestämmer dig för var du vill ansöka om lån. Oftast är det den nominella räntan som anges, men även den effektiva räntan ska framgå. Nominell ränta är den ränta utan andra avgifter inräknade, medan den effektiva räntan inkluderar alla kostnader med lånet, såsom aviavgift och uppläggningsavgift - som faktiskt påverkar totalkostnaden för ditt lån. Jämför den nominella räntan med nominell ränta, och den effektiva räntan med annan effektiv ränta.  

Räntan är individuell  

När du tar ett privatlån (även kallat blancolån) lånar du pengar utan säkerhet. Ett sådant lån skiljer sig till exempel från ett bolån där säkerheten utgörs av bostaden. Kanske drömmer du om att göra om badrummet, bygga en altan eller byta till nya vitvaror i köket? Då kan ett privatlån hjälpa till att finansiera hela eller delar av det projektet. Räntan för privatlånet är det dock långivaren själv som bestämmer, beroende på vilken risk de anser att det innebär att låna ut pengar till dig. Räntan är alltså individuell och baseras på dina uppgifter i ansökan och din kreditvärdighet. Ju bättre dessa faktorer är, desto lägre kan räntan bli.  

Byta bank innebär inte alltid lägre ränta 

Det är lätt att tänka att du får bättre villkor om du byter bank och flyttar ditt privatlån. Men det kan stå dig dyrt. Jakten på längre ränta kan nämligen leda till högre ränta! Det luriga med att byta bank för ofta är att du riskerar att aldrig betala tillbaka på själva lånet, utan hela processen börjar istället om igen. Detta eftersom du alltid i början hos nya banker betalar en stor del ränta och en liten del amortering. Det är helt enkelt så ett annuitetslån (alltså privatlån) fungerar - hos alla banker! Så tänk efter innan du jagar låg ränta, då det istället kan bli dyrare.  

Hos Collector kan du låna mellan 20 000 och 500 000 kronor. Vi har inga uppläggningsavgifter och betalar du via autogiro slipper du även aviavgifter. Ansöker du direkt via oss får du dessutom ränterabatt på upp till 0,5 %  

 

Jag vill byta till Collectors privatlån

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg