Hopbakslån – vad är det?

Hopbakslån, även kallat samlingslån, är ett typ av lån som gör det möjligt att betala av befintliga skulder enklare. Det kan vara en utmanande situation att hantera flera lån och krediter, med olika räntor och betalningsdatum. Ett hopbakslån gör att du istället kan samla alla dina befintliga skulder till ett enda lån, vilket kan ge dig en mer överskådlig och hanterbar ekonomisk situation. 

8 september 2023 Privatlån

Hur fungerar hopbakslån?

Ett hopbakslån fungerar som så att du tar ett nytt större lån för att betala av dina nuvarande skulder.  Genom att samla dina skulder till ett enda lån gör att du ofta få en lägre ränta och längre återbetalningstid, vilket kan minska dina månadskostnader och ge dig bättre kontroll över din ekonomi. 

När du ansöker om ett hopbakslån bedöms din kreditvärdighet och din förmåga att återbetala lånet. Beroende på din ekonomiska situation får du en egen räntesats och en summa baserad på din egen situation. Hos Collector kan du ansöka om ett privatlån online och få upp till 0,5% lägre ränta om du ansöker direkt hos oss.  

Hopbakslån eller samlingslån?

Hopbakslån, även känt som samlingslån, är ett begrepp som används för att beskriva en typ av lån där du samlar flera skulder från olika långivare, till ett enda lån. Principen är alltså densamma –  att samla skulderna för att göra ekonomin mer hanterbar och få en bättre kreditvärdighet. Med ett nytt lån  kan du sänka räntan och den ekonomiska stressen som ofta uppkommer när du har  flera olika räkningar, från olika lån. 

Fördelar med hopbakslån 

Att ta ett hopbakslån kan ge flera fördelar för din ekonomi. Här är några av de vanligaste: 

 

  • Minskad månadskostnad: Genom att samla dina skulder till ett enda lån kan du minska din månatliga kostnad. Det beror på att flera smålån och krediter med olika höga räntor lätt kan göra att månadskostnaden blir hög. Så, istället för att betala olika långivare varje månad, betalar du bara en långivare, vilket i sin tur kan ge dig en lägre räntesats och därmed en minskad månadskostnad 
  • Bättre överblick: Genom att ha en långivare och därmed endast en betalning att ha koll på varje månad, gör det lättare att få överblick över din ekonomiska situation. Du behöver inte längre hålla reda på olika räntesatser, betalningsdatum och villkor för dina olika lån. 

 

Saker att tänka på 

Innan du bestämmer dig för att ta ett hopbakslån finns det några saker du bör tänka på: 

Sammanlagda kostnader. Även om ett hopbakslån kan ge dig en lägre ränta och lägre månadskostnader, är det viktigt att ta hänsyn till de sammanlagda kostnaderna för lånet. Det kan finnas avgifter och andra kostnader som påverkar det totala beloppet du ska betala tillbaka. 

Betalningsförmåga. Innan du ansöker om ett hopbakslån bör du noggrant bedöma din betalningsförmåga och se till att du har tillräckligt med inkomst för att täcka dina återbetalningar. Detta för att undvika att du hamnar i en ännu mer ansträngd ekonomisk situation. 

Kreditvärdighet. Din kreditvärdighet kan påverka dina möjligheter att få ett hopbakslån. Din ekonomi och privata situation samt tidigare kreditbeteende, kommer att granskas innan din låneansökan beviljas. 

Få bättre kreditvärdighet med ett hopbakslån

Hopbakslån kan hjälpa till att förbättra din kreditvärdighet. Genom att betala av dina befintliga skulder och hantera ditt nya hopbakslån på ett ansvarsfullt sätt visar du långivare att du är en pålitlig och ansvarstagande låntagare. Det kan i sin tur ge dig fler fördelar när du söker andra lån i framtiden. 

För dig med komplicerad lånesituation 

Om du till exempel har aktiva skulder hos Kronofogden och en kreditvärdighet som är riktigt låg kan du få svårigheter att ta lån överhuvudtaget. Ta för vana att alltid reglera dina skulder i tid och att upprätta en budget som passar din ekonomi. Om du ansöker med en medsökande kan du också förbättra chanserna att få ett lån. 

Bör man baka ihop lånen?

För att avgöra om du kan spara pengar genom att baka ihop dina lån bör du göra en sammanställning av dina befintliga lån och krediter. Det kan inkludera olika typer av lån såsom billån, smålån, avbetalningar och andra krediter. Ta en titt på räntorna på de olika lånen och kompletterande avgifter, för att få en överblick över din totala skuld och dina nuvarande månatliga kostnader. 

När du har skapat dig en tydlig bild av din ekonomiska situation får du en bra grund för att undersöka om du kan förbättra dina villkor med ett hopbakslån. 

Använd Collector för ditt hopbakslån

Collector erbjuder privatlån som kan användas som hopbakslån för att betala av dina befintliga skulder. Vi sätter räntan individuellt och har flexibel återbetalningstid för att passa just dina behov. 

Hos Collector får du upp till 0,5 % lägre ränta om du ansöker om ett privatlån direkt hos oss. Privatlånet kan sedan användas direkt till ett hopbakslån för att lösa dina gamla skulder. Du får ett preliminärt besked på skärmen och kan låna från 20 000 kr upp till 500 000 kr.  

 

Ansök om hopbakslån här! 

 

 

 

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg