Handla säkert online!

Vågar man som privatperson lämna ut sina kortuppgifter på internet eller finns det risk att bli utsatt för bedrägeri? Säkerheten vid kortköp på nätet har de senaste åren blivit allt bättre, men för att minimera risken för kortbedrägerier har vi samlat 4 punkter som är bra att följa.

9 juni 2023 Kreditkort

Vi har sammanställt 4 punkter som är bra att följa när du gör dina köp online:

1. Handla på hemsidor med säker anslutning

De flesta seriösa e-handelssajter använder sig av säker anslutning, vilket innebär att den information om kortuppgifter, lösenord och personuppgifter som du skickar till webbplatsen krypteras. På så sätt riskerar de inte att läcka ut till obehöriga när du fyller i dem i samband med betalning. Du kan se om en webbplats har säker anslutning genom att kolla i adressfältet i din webbläsare. Om adressen har en hänglås-symbol och/eller börjar på https så är den säker.

2. Leta efter symbolen ”Trygg e-handel”

Trygg e-handel är en certifiering för butiker som säljer varor och tjänster på nätet. En e-butik som är certifierad av Trygg e-handel har förbundit sig att följa vissa krav som gör ditt köp säkrare.


För att få symbolen måste man till exempel uppfylla kraven för PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard), vilket i korta drag är en standard för att kortuppgifter hanteras på ett säkert sätt. Om en e-butik har symbolen Trygg e-handel kan du alltså handla med kort utan att oroa dig. Försäkra dig om att Trygg e-handel-certifieringen är äkta genom att hålla muspekaren på symbolen tills det dyker upp en ruta som bekräftar certifieringen. Ibland måste du klicka på symbolen för att dirigeras vidare.

3. Välj butik med omsorg

Tänk alltid efter en extra gång innan du genomför ditt köp på en sajt du inte handlat från tidigare. Självklart går det att handla säkert från många e-butiker som inte uppfyller de ovanstående kategorierna, men det gäller att lyssna på magkänslan. Verkar e-handlaren seriös? Finns det en kundtjänst som är lätt att få tag i? Är det enkelt att hitta information om företaget och dess ägare på webbplatsen? Erbjuds flera olika betalsätt eller fungerar enbart kort och förskottsbetalning? Är avtalsvillkoren tydliga? Skriver aldrig in dina kortuppgifter om du inte är övertygad.

4. Använd rätt kort

När du väl har bestämt dig för att du litar på butiken, har hittat någonting du vill ha och det är dags att genomföra köpet är det bra att fundera över vilket kort du ska använda. Ibland kan det vara säkrare att betala med ett kreditkort för att inte erbjuda tillgång till ditt lönekonto. De flesta kreditkort erbjuder dessutom bra försäkringar. Collectors kreditkort har till exempel en leveransförsäkring vid internetköp, vilket innebär att du får ersättning om den vara du köper inte dyker upp eller skulle vara skadad när den kommer fram. Försäkringen gäller från det att en vara har köpts via internet (från ett företag registrerat inom EU) till dess att den levererats till kortinnehavarens hemadress.


Jag vill läsa mer om Collectors kreditkort 

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg