Fem missförstånd om kreditkort

I denna artikel reder vi ut fem vanliga missförstånd om kreditkort och vad skillnaden är mellan kreditkort och andra betalkort.

16 juni 2023 Kreditkort

1. Kreditkortet funkar inte överallt

Jo då, kreditkort fungerar i minst lika många butiker och nätbutiker som ditt vanliga bankkort. Vårt kreditkort till exempel, är ett Mastercard som funkar i de flesta butiker runtom i världen.

Vissa vill ändå hävda att det allra säkraste betalsättet är kontanter eftersom de fungerar överallt. Men faktum är att allt fler butiker blir helt kontantfria vilket talar emot det resonemanget.

2. Det är osäkert

Många tror att det finns en inneboende risk i att handla med kreditkort för att bedragare lättare kan komma åt dina kortuppgifter. Och visst förekommer sådana bedrägerier, men till skillnad från när någon stjäl kontanter ur din plånbok så är chansen stor att kortutgivaren går in och reglerar skulden om det visar sig att någon olovligen kommit över dina kortuppgifter.

Då kreditkortet inte är kopplat till ditt bankkonto är det dessutom bättre att använda ett sådant än ditt vanliga bankkort om du känner dig osäker. På så sätt kan inte bedragaren komma åt pengarna på exempelvis ditt lönekonto. Därför rekommenderar många att man använder sitt kreditkort istället för sitt vanliga kort på utlandssemestern där risken ofta är större.

3. Det är ingen skillnad på kreditkort och vanligt bankkort

De må se likadana ut och fylla samma funktion, men kreditkortet är ofta laddat med förmåner och försäkringar som få bankkort kan besegra. Om du väljer ett kreditkort från Collector ingår till exempel alltid hyrbilförsäkring, reseförsäkring samt ett avbeställningsskydd om du bokar din resa med kortet. Dessutom ingår evenemangsförsäkring och allriskförsäkring samt leveransgaranti vid internetköp. Och 56 räntefria dagar med möjlighet till delbetalning förstås.

4. Kreditkort har höga räntor

Eftersom krediten på ditt kort fungerar som ett litet lån måste du betala ränta när du använder den, precis som på ett bolån eller privatlån. Räntan på kreditkortet är högre än på ett större lån – ju mer du lånar, desto lägre ränta – men om du har ett kreditkrt från Collector och betalar din faktura inom 56 dagar så tillkommer ingen ränta alls. Räntekostnaden kommer först när du väntar med att betala eller väljer att delbetala.

5. Man försätter sig i en skuldfälla och förlorar kontrollen över sin ekonomi

Ett vanligt argument för att avstå från kreditkort är att man inte vill ”handla för pengar man inte har”. Det är ett sunt resonemang som man definitivt bör hålla fast vid. Däremot behöver det inte tala emot att man använder ett kreditkort.

Se istället kreditkortet som en reserv för depositionsavgifter och oväntade utgifter och som tillåter dig att investera i bra erbjudanden även sent i månaden. Om du har ett kreditkort från Collector kan du alltid se exakt vad du har handlat direkt i appen och varje månad får du en tydlig månadsfaktura som hjälper dig att överblicka dina inköp.

Om du dessutom betalar hela fakturabeloppet inom 56 dagar tillkommer inga räntekostnader. Med ett sunt förhållningssätt till din kredit och koll på dina utgifter kan ditt kreditkort alltså snarare bli en tillgång än en skuldfälla.

 

Jag vill ansöka om kreditkort!

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg