Det här är faktorerna som sänker din ränta

Vill du ha lägre ränta på dina privatlån? Det är du inte ensam om. Men för att en lägre ränta ska kunna bli verklighet behöver du uppfylla vissa kriterier. Här listar vi de faktorer som påverkar och ger tips som kan öka din kreditvärdighet.

20 juni 2023 Privatlån

Vill du ha lägre ränta på dina privatlån? Det är du inte ensam om. Men för att en lägre ränta ska kunna bli verklighet behöver du uppfylla vissa kriterier. Här listar vi de faktorer som påverkar och ger tips som kan öka din kreditvärdighet.

Det är framför allt tre faktorer som påverkar vilken ränta du får: inkomst, skulder och riskprognos. Det räcker inte med att ”bara” ha en hög inkomst och låga skulder. Om banken bedömer att din riskprognos är hög kan det vara svårt att få en låg ränta. Alla tre faktorer vägs ihop och är med i bedömningen som sedan visar hur hög kreditvärdighet du har och hur bra ränta du kan få. 

Har din inkomst ökat? 

Ju högre inkomst du har, desto större är chansen att du kan få en lägre ränta. Har din inkomst förändrats till det bättre sedan du tog ett privatlån hos oss? Då kan du kontakta oss och skicka in din senaste kreditupplysning. Men glöm inte bort att du också behöver uppfylla fler kriterier för att det där samtalet ska löna sig – så läs vidare!

Har dina skulder blivit färre eller mindre? 

Om du har få och låga skulder är chansen större att du får en lägre ränta. Har du lån sedan tidigare som du nu har lyckats betala av en hel del på? Då kan du ha möjlighet att få en lägre ränta. Men som sagt, du behöver också tänka på din inkomst och riskprognos för att en bättre ränta ska komma i fråga. 

Har din kreditvärdighet och riskprognos förändrats? 

En sak som påverkar din kreditvärdighet är antalet kreditupplysningar du har på dig. Samlar du på dig ovanligt många kreditupplysningar på kort tid så kan det försämra din kreditvärdighet och ge dig en högre riskprognos. Men oroa dig inte för mycket över det. Här kan du läsa fler tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet och hur det egentligen ligger till med kreditupplysningar.  

Dubbelkolla dina chanser 

Vill du veta hur dina chanser är att få en bättre ränta? Då kan du begära ut en kreditupplysning på dig själv via Min Upplysning. Då får du en bra överblick över din privatekonomi och de parametrar som banken tittar på. Du ser dina befintliga lån och krediter och hur din kreditvärdighet ser ut. Upplysningen registreras inte heller och belastar därför inte din kreditvärdighet.  

Kontakta banken 

Har du gått igenom listan ovan? Kan du checka av bättre inkomst, lägre lån och en låg riskprognos? Då kan det vara läge att kontakta oss. Hos Collector får du en manuell bedömning av din ekonomi och ditt låneläge. Du får personlig hjälp för att det ska bli så bra som möjligt för dig. Dessutom får du upp till 0,5 procents lägre ränta om du ansöker om lånet direkt hos oss. 

Byta bank?

Har ditt räntesänkningsbehov ändå inte stillats? I så fall kanske du funderar på att byta bank. Det är sällan någon bra lösning för att få en lägre ränta. Det beror på att privatlån är upplagt som ett så kallat annuitetslån. Det betyder att du betalar mycket ränta i början och inte betalar av så mycket på själva lånet. Byter du bank får du börja om från början med att betala hög ränta igen samtidigt som ditt lån knappt kommer att minska.

 

Jag har checkat av listan och vill kontakta Collector

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg