Byta bank? Håll koll på det här!

Om du planerar att byta bank, finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Här får du några tips på vägen!

30 juni 2023 Privatlån, Sparkonto, Kreditkort

Funderar du på att byta bank – eller skaffa en till? Då är du inte ensam. Allt fler väljer att byta bank eller att sköta sina ärenden i flera olika banker. Om du vill jämföra olika aktörers erbjudanden, börja med att se över vilka banktjänster du använder idag och kommer att använda framöver.  

Jämför olika kreditkort 

Om du ska skaffa ett kreditkort, kom ihåg att jämföra villkoren för olika kort. Kolla upp ränta, avgifter och på hur många ställen som du kan använda kortet i Sverige och utomlands. Se även till att ha koll på vilka förmåner och försäkringar som ingår i kortet. Med Collectors kreditkort Easyliving har du upp till 56 räntefria dagar och du slipper valutapåslag när du handlar med kortet utomlands. Du får även allriskförsäkring, evenemangsförsäkring och leveransförsäkring vid e-handel inom EU. Dessutom ingår avbeställningsskydd och en kompletterande reseförsäkring.  

Se över ditt sparande 

När det gäller sparande är det en god idé att använda sig av flera olika sparformer för att sprida riskerna. Collectors sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin, vilket innebär att du har rätt till ersättning motsvarande det belopp du har satt in samt ränta. Skyddet gäller upp till 1 050 000 kronor. När du pensionssparar kan du tjäna mycket på att jämföra olika alternativ. Det är ett sparande som pågår under lång tid och därmed kan även små förändringar göra stor skillnad.  

Flytta rätt lån 

Genom att se över räntan på ditt bolån kan du spara tusenlappar varje år. Du kan förhandla dig fram till en lägre ränta med din nuvarande bank eller byta bank för att sänka din ränta. Tänk på att du kan behöva betala en ränteskillnadsersättning till banken du lämnar, om du väljer att flytta ett bolån med bunden ränta innan bindningstiden har gått ut. 

Om du väljer att flytta ett privatlån, finns det en viktig sak att tänka på. Eftersom de flesta privatlån är annuitetslån, betalar du ett fast månadsbelopp som inkluderar både ränta och amortering. Ju mer du betalar av lånet, ju mer sjunker räntedelen och desto mer ökar amorteringsdelen. Byter du bank börjar däremot lånet om från början och du kommer återigen att betala en stor del ränta. Se därför till att ha koll på alla villkor för att se om du tjänar på att flytta lånet. 

Du kan även tjäna på att samla smålån och krediter, för att på så sätt få en lägre månadskostnad. Innan du samlar mindre lån är det dock viktigt att du ser över vad kostnaden kommer att bli totalt sett, eftersom en lägre månadskostnad inte alltid innebär att det blir mer lönsamt i längden.

 

Jag vill samla mina lån

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg