Betalkort, kontokort och kreditkort – vad är skillnaden?

Kontanter försvinner allt mer och i Sverige använder vi oss i stort sett bara av bankkort, kreditkort och betalkort. Men vad skiljer egentligen korten åt?

8 juni 2023 Kreditkort

Eftersom de olika korttyperna både har likheter och skillnader blandas de tyvärr ofta ihop. Men vi har gjort det enkelt för dig! Nedan hittar du en guide över vilka kort som finns och hur de fungerar, för att du lättare ska kunna ta ett beslut kring vilket kort som passar just dig. Fundera även över vilka krav du har på kortet – när, hur och till vad ska du använda det?

Kontokort

Kontokort är samlingsnamnet för alla typer av kort. Ett kontokort kan alltså vara ett bankkort, ett kreditkort och ett betalkort.

Bankkort

Ett bankkort är kopplat till ett bankkonto. Varje gång du betalar med kortet dras det pengar direkt från det kopplade kontot. Du kan alltså inte handla för mer pengar än vad som finns på kontot, vilket betyder att du aldrig riskerar att köpa någonting du inte kan betala för. Däremot kräver det ju att du har koll på ditt saldo för att inte hamna i en situation där du inte kan betala.

Kreditkort

Med ett kreditkort registreras alla dina köp och kommer på en samlingsfaktura i slutet av månanden, istället för att pengarna dras direkt från ditt bankkonto. Du kan välja att betala fakturan i sin helhet eller dela upp den. Betalar du hela beloppet inom den räntefria perioden tillkommer ingen ränta, medan delbetalning innebär en viss ränta. Ett kreditkort är alltså en typ av betalningslösning som gör att du kan handla med lånade pengar upp till en viss summa, under en viss tidsperiod. Vilken summa du får i kredit bestäms bland annat av din livssituation, inkomst och återbetalningsförmåga till kreditgivaren.

Till skillnad från bankkort kommer ett kreditkort ofta med en del försäkringar, bonussystem och andra förmåner. Collectors kreditkort är ett Mastercard kreditkort. Vi erbjuder bland annat upp till 56 dagars fri kredit, leveransförsäkring vid internetköp och förlängd garanti med upp till ett år vid nyinköp av hemelektronik och vitvaror.

Betalkort

Det här kortet är en kombination av ett kreditkort och ett bankkort. Ett betalkort kan tillhöra ett specifikt företag och fungera endast hos dem, men det börjar bli allt vanligare med betalkort som du kan använda på flera olika ställen. Månadens alla inköp samlas på en och samma faktura, vilket gör att du kan handla först och betala i slutet av månaden. Precis som med ett kreditkort. Den stora skillnaden mellan ett betalkort och ett kreditkort är att du med ett betalkort inte kan avbetala din skuld, utan måste betala hela månadsfakturan innan förfallodatum.

 

Jag vill läsa mer om kreditkort

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg