6 myter om kreditupplysningar

När du ansöker om ett lån eller beställer en vara på avbetalning så görs en kreditupplysning på dig. Men vad innebär det och hur påverkas din kreditvärdighet? Vi reder ut de vanligaste myterna.

9 juni 2023 Privatlån

MYT 1: ”Det finns bara en sorts kreditupplysning”

FAKTA: Det finns faktiskt flera olika sorters kreditupplysningar. De två vanligaste är den utförliga personupplysningen och den lite mindre omfattande ”personupplysning mikro”. När du ansöker om ett lån hos en bank är personupplysning standard, eftersom de bara får låna ut pengar till dig om de tror att du kan betala tillbaka. Den lite mindre omfattande mikroversionen kan göras när du hyr en bil eller handlar på faktura.

MYT 2: ”Det är bara den omfattande personupplysningen som kan påverka min kreditvärdighet”

FAKTA: Det stämmer tyvärr inte. Både personupplysning och personupplysning mikro registreras och kan påverka din kreditvärdighet.

MYT 3: ”Om jag har många kreditupplysningar får jag lägre kreditvärdighet”

FAKTA: Både ja och nej. Det som framför allt påverkar din kreditvärdighet är om du har samlat på dig många kreditupplysningar på väldigt kort tid. Exempelvis genom att ansöka om lån på flera banker. Det uppfattar långivare som att något är på gång med din privatekonomi och att du kan ha svårt att betala tillbaka ett lån.

MYT 4: ”Kreditupplysningar försvinner aldrig”

FAKTA: Kreditupplysningar är registrerade i 12 månader, sedan försvinner de.

MYT 5: ”Det är bara myndigheten UC som utför kreditupplysningar”

FAKTA: UC, eller Upplysningscentralen, är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Alltså inte en myndighet. UC ägdes tidigare av svenska storbanker och kan vara en anledning till varför de är så förknippade med kreditupplysningar.

MYT 6: ”Det är bara banker och företag som kan göra en kreditupplysning på mig”

FAKTA: Du kan faktiskt begära ut en kreditupplysning på dig själv via Min Upplysning. Det kostar en liten slant, men om du vill få en god överblick över din privatekonomi kan det var en bra idé att börja här. Där ser du vilka uppgifter som finns registrerade på dig, dina befintliga lån och krediter och hur din kreditvärdighet ser ut. Den här upplysningen registreras inte och det är ingen annan än du själv som kan lösa ut den.


Jag vill ansöka om ett privatlån

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg