Just nu förekommer det bluff-sms med Collector som avsändare. Klicka inte på några länkar i mottaget sms. Ring inte något uppgivet nummer. Om du gjort något av detta, eller signerat med BankID, kontakta genast din bank som utfärdat ditt BankID. Vidarebefordra falskt sms till polisens tipslinje: 7726
Midsommarafton ligger endast ett par veckor bort och det kan vara klokt att redan nu börja planera inför det. En härlig midsommarfest behöver inte betyda att du spräcker din budget, utan du kan komma långt med smart planering och rätt utvalda detaljer - vi tipsar om hur!
Att ha midsommarfirandet utomhus blir personligt, enkelt och betydligt mycket billigare än att hyra en lokal eller stuga någonstans. Det blir även lättare att hålla lite avstånd till varandra utomhus, vilket kan kännas tryggare beroende på hur många ni är som ska fira tillsammans. Oavsett hur du bor kan du säkerligen hitta en gräsmatta som har plats för ett långbord. Det kan antingen vara i trädgården, på en innergård eller någonstans i närområdet. Försök bara tänka lite strategiskt vad gäller placeringen, så att det är smidigt att hämta mat och dryck utifrån där ni sitter.
Eftersom svensk midsommar ofta bjuder på en del regnskurar kan det även vara bra att ha förberett ett partytält som skydd. Hör efter om någon i din närhet eller föreningen du bor i har ett tält du kan låna. Annars finns det flera ställen som hyr ut tält. Vill du skippa partytältet helt och hållet kan du spänna upp ett solsegel mellan några träd och duka upp under det.
Planera vad som behöver inhandlas, gör en storhandling och dela därefter upp den totala summan på antalet gäster. Beställer du dessutom maten online sparar du ofta både tid och pengar eftersom du får en tydlig överblick och kan hålla koll så att inköpslistan inte går över er gemensamma budget. Ett annat tips för att spara pengar på handlingen är att använda appen Matpriskollen. Där väljer du de matbutiker du vill ha erbjudanden ifrån, sätter bevakning på varor du vill ha notis på när de kommer på extrapris och göra inköpslistor.
Eller varför inte köra på ett traditionellt knytkalas och be varje gäst ta med sig något smarrigt till festen? Gör en lista över vad alla önskar och bestäm vem som tar vad så att inte alla tar med sig samma sak.
Återanvändning av saker skapar en genuin och hemtrevlig känsla, vilket passar sig perfekt för just midsommar. Strunta i alla regler om färg och matchning – många gånger blir det ju faktiskt ännu mysigare när det inte matchar.
Släng ett lakan över bordet, sätt vilda blommor i glasflaskor och använd gamla glasburkar som värmeljushållare. Mysigt, smidigt och billigt!
Blanda alla stolar ni har, oavsett färg och storlek. Behöver ni fler stolar? Be era vänner ta med sig några så blir det en ännu härligare mix. Skapa gärna lite extra sittplatser på gräsmattan genom att lägga ut trasmattor, kuddar och filtar.
Att mixa färger och storlekar gäller även för porslin och glas. Duka gärna med gammaldags porslin och linneservetter för den där äkta känslan.
Ska du göra en egen midsommarstång? Då behöver den kanske inte vara flera meter hög och fylld av massa blommor. Det både kostar pengar och tar ganska lång tid. Satsa istället på en lite mindre och söt stång och dekorera med blommor från din trädgård eller från det vilda (kolla upp vilka du får plocka). En mysig grej är att varje gäst tar med sig några blommor som de sedan får hänga upp på stången.
Midsommar är en högtid då det är dags att plocka fram barnet inom dig. Lek, dansa till små grodorna och sjung visor tills du blir hes. Och det här behöver ju faktiskt inte kosta någonting alls. Använd det du har hemma till lekarna, be dina gäster ta med de spel du själv inte har och ordna en rolig trekamp med enkla lekar så som kexätartävling, säckhoppning och tipspromenad.
Ibland kan det vara en god idé att sätta upp en budget när du vill spara pengar till ett speciellt ändamål.