Vad är överbryggningslån?

Ett överbryggningslån är ett kortfristigt lån som hjälper dig att täcka kostnaden för en ny bostad innan du har fått betalningen från försäljningen av din nuvarande bostad. Detta kan vara nödvändigt om det finns en tidsmässig lucka mellan köpet av den nya bostaden och försäljningen av den gamla. Överbryggningslånet ger dig möjlighet att tillfälligt finansiera det nya köpet utan att behöva vänta på försäljningsintäkterna från din gamla bostad.

Hur fungerar ett överbryggningslån?

Ett överbryggningslån fungerar som en tillfällig lösning för att täcka mellanskillnaden när du köper en ny bostad innan du har sålt din gamla. Här är några viktiga punkter om hur överbryggningslån fungerar:

 • Lånebelopp: Lånebeloppet motsvarar vanligtvis den del av köpesumman för den nya bostaden som du inte kan täcka med dina egna medel och ännu inte fått från försäljningen av din gamla bostad.
 • Löptid: Överbryggningslånet är kortfristigt och löper vanligtvis mellan några veckor och upp till sex månader. Det måste återbetalas när du får betalningen från försäljningen av din gamla bostad.
 • Ränta: Räntan på överbryggningslån är ofta högre än på vanliga bolån, men eftersom lånet är kortfristigt blir den totala räntekostnaden ändå relativt begränsad.
 • Återbetalning: Du måste kunna lösa lånet med pengarna du får från försäljningen av din gamla bostad, senast på frånträdesdagen.

Exempel på överbryggningslån

Anta att du köper en ny bostad för 3 000 000 kr och har sålt din gamla bostad för 2 500 000 kr, men försäljningen av den gamla bostaden slutförs först efter att du måste betala för den nya bostaden. Du behöver då ett överbryggningslån på 2 500 000 kr för att täcka kostnaden för den nya bostaden tills du får pengarna från försäljningen av din gamla bostad.

Fördelar med överbryggningslån

Överbryggningslån erbjuder flera fördelar för dig som köper och säljer bostad samtidigt:

 • Flexibilitet: Du kan köpa en ny bostad utan att behöva vänta på att din gamla bostad ska säljas.
 • Trygghet: Du slipper stressen med att tajma köpet och försäljningen exakt.
 • Snabb process: Ansökan och godkännande av överbryggningslån går ofta snabbt, vilket ger dig snabb tillgång till nödvändiga medel.

Att tänka på vid överbryggningslån

Här är några saker att tänka på när du överväger ett överbryggningslån:

 • Kostnader: Se till att förstå alla kostnader kopplade till överbryggningslånet, inklusive ränta och eventuella avgifter.

 • Planering: Planera noggrant så att du kan återbetala lånet i tid när din gamla bostad säljs.

 • Alternativ: Överväg alla dina alternativ och prata med din bank eller långivare för att hitta den bästa lösningen för din situation.

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

 • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
 • Låna upp till 500 000 kr
 • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg