Fördelar med att samla lån

Om du har flera smålån, krediter och avbetalningar kan du spara mycket pengar genom att samla dem till ett gemensamt lån, istället för att ha dem utspridda lite här och där. Vi förklarar!

Vad innebär det att samla lån?

Många aktörer som erbjuder smålån och krediter tar ut höga räntor. Dessutom är det inte ovanligt med en aviavgift för varje inbetalning. Har du då flera lån som löper parallellt kan totalkostnaden snabbt bli stor. I stället kan du samla alla dina lån eller krediter till ett samlingslån. Det betyder att du tar ett nytt större lån med lägre ränta för att betala tillbaka dina gamla lån.

Hur funkar det?

En låg kostnad med hög ränta blir en dyrare kredit, jämfört med en hög kostnad med låg ränta. Samlar du alla dina lån hos en enda långivare brukar de kunna erbjuda dig bättre villkor och ränta, och därmed minska din totalkostnad. Det kan jämföras med principen att det är billigare att köpa storpack när du handlar.

Vilka fördelar finns med att samla dina lån?

Förutom att du kan sänka dina kostnader genom bättre ränta och villkor finns det ytterligare några fler fördelar:

Bättre översikt

Genom att samla dina lån skapar du dig en avbetalningsplan i stället för att ha dem utspridda. Eftersom du skapar ordning och reda i din privatekonomi slipper du alltså räkningar som kommer vid olika tillfällen. Istället får du en samlad faktura och kan enklare hålla koll på hur mycket som ska betalas och när det ska betalas.

Högre kreditvärdighet

Har du många olika smålån kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Genom att ansöka om ett samlingslån som täcker dina nuvarande skulder visar på ett stort ekonomiskt ansvar och kan på så sätt öka chanserna att bli beviljad ett nytt lån.

Spara pengar

Att du sparar pengar genom att samla dina lån har vi nämnt tidigare. Men det beror på mer än bara den bättre räntan. Många långivare tar ut en aviavgift, vilken kan vara upp till 60 kronor per månad – per lån! Samlar du lånen blir det bara en enda aviavgift som ska betalas, eller ingen alls om du väljer e-faktura.

Passar alla lån att samla?

Svaret är nej. När du planerar att samla dina lån är det viktigt att samla smart. Studielån och bolån är exempel på lån som ofta redan har bra ränta och som du därför inte bör samla. Inte heller annuitetslån som du har betalat av hos samma bank under en längre tid.

Att samla lån hos Collector

Det kan vara smart att samla dina lån hos oss – både för att sänka dina månadskostnader men också för att lättare kunna hålla koll på inbetalningarna. När du vill samla dina lån hos Collector ansöker du om ett nytt lån som ska täcka totalsumman av dina befintliga lån. Ditt nya lån används sedan för att betala tillbaka de gamla. Dessutom bjuder vi på låneskydd de första tre månaderna. Du ansöker enkelt och tryggt med BankID.

 

Samla dina lån här