Vårstäda din ekonomi – och spara tusenlappar

Rensa bort eventuella onödiga utgifter och få mer tid, energi och pengar över till roligare saker. Vi har samlat några tips på hur du enkelt och effektivt kan vårstäda din ekonomi.

Hur såg din ekonomi ut förra året?

Gå igenom det senaste halvåret och utvärdera vad som fungerade bra och vad som fungerade mindre bra med din ekonomi. Finns det kanske någonting du önskar att pengarna hade räckt till? När du har fått en helhetsöverblick över din ekonomi är det mycket lättare att skapa en budget.

Spara med hjälp av en app

Ibland kan det vara lite svårt att veta var ens pengar faktiskt tar vägen. För att få en tydlig överblick kring dina utgifter finns det flera smarta appar att ta hjälp av. Några av våra favoriter är Tink, Mina tjänster och Matpriskollen. Tink kan kopplas till ditt kort eller bankkonto och lägger utifrån det upp ditt spenderande med hjälp av kategorier, diagram, staplar och spartips. Mina tjänster håller istället koll på dina abonnemang och prenumerationer när det gäller allt ifrån el, till mobil och försäkringar. Med Matpriskollen väljer du matbutiker du vill ha erbjudanden ifrån, sätter bevakning på varor du vill ha notis på när de kommer på extrapris och göra inköpslistor.

Gör en budget

Efter att du har gått igenom dina utgifter och nu har bättre koll på vad dina pengar går till är det dags att göra en budget. Kolla in vår artikel med 8 smarta tips på hur du skapar en budget – och faktiskt håller den!

Rensa och sälj

Ett sätt att öka ditt sparande är att hitta saker som kan ge lite extra inkomst. Du har förmodligen en hel del prylar och kläder du faktiskt inte använder, och därför inte längre behöver? Gör en vårstädning även där – rensa garderober och skåp på allt från kläder och skor, till möbler och porslin och sälj på nätet! Bra för både miljön och plånboken.

Hyr ut

Har du inte saker att sälja kan du testa att hyra ut! Det här gäller både saker och boende. Vilka veckor står sommarstugan tom? Då kanske någon annan kan bo där under några helger eller veckor, samtidigt som du får lite extra på kontot. Och den där sticksågen i förrådet ligger väl mestadels oanvänd? Verktyg och maskiner är saker som faktiskt inte används särskilt mycket, så se till att hyra ut dem någon vecka när du inte använder dem. Win-win!

Skaffa ett sparkonto med ränta

Sparar regelbundet kanske du redan gör, men gör du det på ett konto med ränta? Oavsett vad du har för mål med ditt sparande är ett konto med ränta effektivt, säkert och pengarna växer utan att du egentligen behöver göra någonting. Med hjälp av BankID kan du öppna ett sparkonto på några minuter.

Jag vill skaffa ett sparkonto