Vad innebär en kreditupplysning hos UC?

För att banker och lånegivare ska vara säkra på att du har förmåga att betala tillbaka lån och krediter du ansöker om, gör de en kreditupplysning på dig. Men vilka uppgifter syns i en UC och påverkas ditt kreditbetyg varje gång du gör en ny låneansökan? Det svarar vi på i denna artikel.

Vad är UC?

Upplysningscentralen (UC), är ett företag med kreditupplysningstillstånd. De får alltså utföra kreditupplysningar på privatpersoner och företag som de sedan kan förse banker och långivare med. Informationen bankerna får från UC via din kreditupplysning fungerar som ett underlag kring beslutet om de kan låna ut pengar till dig eller inte. 

Vad är en kreditupplysning?

En bank får inte låna ut pengar till dig om de inte tror att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka lånet. Innan ett lån kan beviljas hämtar banken därför nödvändig information från UC som de sedan använder sig av för att kunna avgöra dina ekonomiska förutsättningar att betala igen de lånade pengarna. Informationen om dig som kund baseras på din ekonomiska historik och nuläge.

Antalet kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet hos UC

Varje gång du ansöker om lån registreras en kreditupplysning på dig med ansökt lånebelopp. Om du under en kort period ansöker om lån på flera ställen kan din kreditvärdighet försämras och därmed påverkas dina chanser till lån negativt.

Det här syns i din kreditupplysning

  • Lån och andra aktiva krediter, exempelvis kreditkort
  • Eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldon hos Kronofogden
  • Tidigare kreditupplysningar (senaste 12 månaderna)
  • Personuppgifter som namn, adress, inkomster, fastighetsinnehav samt civilstånd och eventuellt äktenskapsförord

Har du en aktiv betalningsanmärkning kan du inte låna pengar hos oss. Däremot försvinner denna typ av information tre år efter att skulden har betalats av.

Begär ett utdrag från Minuc.se

Vill du hålla koll på exakt vilken information som finns registrerad på dig kan du begära ett utdrag från minuc.se. Det fungerar precis som att begära en UC på dig själv. Utdraget kostar 19 kr och finns tillgänglig i 48 timmar.

Så går det till att ansöka om privatlån hos oss

Hos oss på Collector har du möjlighet att ansöka om privatlån med en uppläggningsavgift på 0 kr, få besked direkt och pengarna utbetalda inom 1–2 bankdagar. Du får även 0,5% lägre ränta när du ansöker hos oss direkt.

  • Fyll i din ansökan
  • Granska och skicka in
  • Vi tar en UC
  • Svar direkt med din ränta
  • Signera avtalet

Jag vill ansöka om privatlån


…eller räkna på ett lån utan UC först


I vår lånekalkylator kan du se hur mycket du kan få låna hos oss utan att göra en ansökan. Det är en enkel simulering av en låneansökan och är inte en garanti för att du kommer få din ansökan beviljad.

Jag vill räkna på ett lån utan UC