Uppdatera barnens vintergarderob – och spara pengar!

Nu går vi mot en kallare säsong och det är dags att se över barnens garderob. Men att hela tiden köpa nytt blir dyrt och är i många fall onödigt, särskilt när plaggen är hela och fräscha. Här tipsar vi om hur du enkelt kan fixa barnens vintergarderob genom att planera, återvinna och testa på nya sätt att shoppa.

1. Skaffa en överblick

Plocka fram alla kläder

Höst och vinter närmar sig och det är dags att göra den årliga rensningen av barnens garderob. Innan du kan fokusera på rensningen är det bra att börja med att plocka fram alla kläder ur garderoben och lägga dem på golvet för att faktiskt se hur mycket och vad för typ av kläder ditt barn har.

Sortera efter säsong

Många plagg kan ju endast användas under årets varma dagar. Sortera därför undan dem i olika kartonger efter säsong och märk dem med storlek och antal. Ordning och reda, och mycket mer plats till det som faktiskt kommer användas!

Dela upp i olika klädkategorier

Efter att du har rensat bort sommarkläderna är dags att bryta ner vintergarderoben i olika kategorier. Börja med att gå igenom en typ av klädesplagg för att jämföra dem med varandra och se om du har för få, alldeles tillräckligt eller kanske för många men i fel storlek som ditt barn inte längre kan använda. Därefter vet du exakt vad som behöver inhandlas.

2. Ordna klädbytardagar

Varför köpa nya barnkläder när du kan byta till dig nya, men begagnade, mot de du redan har? Bjud in vänner och bekanta med barn i olika åldrar till en klädbytardag, eller kolla upp klädbytargrupper på Facebook. Istället för att köpa nya plagg för dyra pengar, byter du till dig ”nya” plagg genom att betala med ett annat plagg från din garderob. Kul, smart och miljövänligt!

3. Hyr kläder

Idag finns det både företag och privatpersoner som hyr ut barnkläder på olika sätt. Hyr du av företag fungerar det oftast som så att du prenumererar på kläder där du vid varje säsongs- och storleksbyte får hem nya men begagnade barnkläder och skickar tillbaka dem du använt. Så smidigt! Hos tjänsten Hyber hittar du allt från ytterkläder, till basplagg och skor.

Vill du inte signa upp dig på en prenumeration, utan bara hyra ett specifikt plagg någon gång då och då är ett tips att kolla upp appen Hygglo. Där hyr du direkt av privatpersoner, vilket gör att utbudet är väldigt varierande och det är inte säkert att det du behöver finns att hyra. Men hittar du det du letar efter kan det bli mycket billigare än andra tjänster. 

4. Återvinn tyger

Barn är barn, så det är inte konstigt om favoritbyxan har något hål i sig, en fläck som inte går bort eller helt enkelt har slitits ut på grund av alla tvättar. Men det betyder inte att du ska slänga utslitna plagg i soporna. Av miljöskäl ska du istället återvinna dem. Allt fler butiker har börjat satsa på återvinning och på exempelvis H&M och Hemtex får du en värdekupong att handla för när du lämnar in en påse med gamla kläder och tyger.

5. Planera din shopping

Spontanshopping kan vara en av de värsta bovarna när du vill spara pengar. När du har gått igenom alla steg ovan, planerar du för när de olika plaggen ska inhandlas. När behövs vilka plagg? Utifrån det kan du planera majoriteten av din shopping utifrån stora kampanjer som Black Friday och julrean. 

 

7 smarta tips inför den stora shoppingdagen, Black Friday