Undvik onödiga avgifter – deklarera i tid

Glöm inte att skicka in din deklaration senast 3 maj 2021 för att slippa riskera onödiga förseningsavgifter. Innan du skickar in deklarationen kan det vara bra att se efter om det finns eventuella avdrag du kan göra – vi tipsar om några av dem.

Din inkomstdeklaration för år 2020 ska alltså finnas hos Skatteverket senast 3 maj. Skulle du av någon anledning inte hinna finns det faktiskt en möjlighet att be om extra tid. I så fall är det viktigt att meddela Skatteverket. Det gör du enklast genom att ansöka om anstånd under ”Mina sidor” på Skatteverkets hemsida. I dessa fall brukar du kunna få två veckor till på dig.

Ränteavdrag för dig som har lån

Ränteavdraget gäller dig som har ett kapitalunderskott – dvs. att räntekostnaderna för dina lån är högre än inkomsterna av kapital, såsom sparränta eller aktieutdelning. Läs mer om hur ränteavdrag fungerar här.

Reseavdrag när du åker till och från jobbet

Reser du till och från arbetsplatsen för ett belopp som överstiger 11 000 kr? Då har du rätt att göra reseavdrag. Åker du kollektivtrafik lägger du ihop biljetterna för förgående år och kör du bil finns det ett verktyg på Skatteverkets hemsida som anger ersättning per mil.

Avdrag på renoveringsutgifter

När du säljer en bostad och vill räkna ut om försäljningen av din bostad ska deklareras som vinst eller förlust får du dra av vissa utgifter som du haft. Det kan till exempel vara renoveringar och förbättringar av bostaden. Vilka avdrag du kan göra och hur du redovisar dem på rätt sätt hittar du här.

Avdrag för betald ränteskillnadsersättning

Du som har valt att flytta ett bundet lån från en bank till en annan kan ha fått betala en räntekompensation till banken. I det fallet har du rätt att göra avdrag för detta som för en vanlig ränteutgift.

På Skatteverkets hemsida hittar du ett avdragslexikon med en sammanställning över vanliga avdrag.

 

Ska du få pengar tillbaka på skatten?

Har du anmält bankkonto hos Skatteverket och deklarerat via deras app, e-tjänst, sms eller telefon senast 3 maj skickas pengarna ut i mitten av juni. En skatteåterbäring är dessutom ett perfekt startskott på det där sparandet du så länge tänkt att påbörja. Kolla in våra sparkonton som både ger dig en förmånlig ränta och en trygg insättningsgaranti.

 

Jag vill läsa mer om Collectors sparkonton