Tänk på det här när du köper bil

Funderar du på att skaffa bil? Vi vet att det kan vara mycket att tänka på och har därför tagit fram en guide över saker som kan vara bra att kolla på inför ditt bilköp.

Vad ska du använda bilen till?

Har du någon tanke på om du ska privatleasa en bil, köpa en ny eller satsa på en begagnad? Generellt sett drar större bilar mer bränsle än vad mindre gör – så fundera på bilens primära syfte, vilka behov ska den fylla? Ska du enbart ta dig till och från jobbet, bor du i stan och vill ha en liten smidig bil att ta dig runt med eller har du barn och packning som ska få plats?

Jämför bilmodeller och priser

När du har brutit ner dina behov kan du börja titta på vilka bilmodeller som uppfyller det du vill ha och sedan jämföra priser för att se vad som passar din ekonomi. På nätet finns massor av recensioner om både gamla och nya bilmodeller, så läs på! Kolla även in söktjänsten bilsvar.se. Där kan du söka bland 50 000 gamla och nya bilar och hitta information vad gäller allt från bränsleförbrukning och säkerhet, till miljö och teknik.

När du bestämt dig för vilken bil du vill ha, är det dags att få en bild av prisläget. Priset för samma bil kan variera en del, men var lite extra uppmärksam om priset är väldigt lågt eftersom det oftast finns en förklaring till det. Har du dessutom tänkt att pendla till jobbet kan det även vara smart att räkna på bränsleförbrukningen så att du vet hur mycket bilen kommer kosta dig per månad.

Provkör bilen

Bilen kan verka perfekt när du läser om den, men innan du tar ett beslut är det viktigt att du skapar dig en egen uppfattning. Det är dags att provköra. Skapa en lista över vilka modeller du är nyfiken på, ta kontakt med en bilhandlare eller privatperson som säljer dessa och be om att få provköra dem för att få en känsla om bilen passar dig. Om möjligt, provkör gärna en längre stund så du hinner testa hur det känns att köra med alla funktioner och utrustning.

Gör en kontroll av bilen

Sist men inte minst, har du tänkt köpa en begagnad bil är det du som köpare som ansvarar för att kontrollera bilens skick och kolla upp vem säljaren är. Innan du skriver på bör du:

Undersöka bilen noga

För att slippa problem efter ditt bilköp är det viktigt att göra en gedigen kontroll. Det gäller allt från motorhuv och bagageutrymme, till reservdäck och olja.

Kolla upp information hos Transportstyrelsen

Hos Transportstyrelsen kan du ta reda på vem som äger bilen, hur länge denne ägt bilen och om bilen är köpt på kredit. Undvik säljare som utmärker sig med många bilannonser, korta ägartider och avställda bilar.

Ta en titt i serviceboken

Är bilen servad och besiktigad? I serviceboken kan du kontrollera att bilen blivit godkänd på bilbesiktningen.

Se över antal nycklar

Ta reda på hur många nycklar som finns till bilen. Bilnyckeln är en värdehandling och saknas en nyckel ska bilen tas till en märkesverkstad så fort som möjligt för att avkoda den förlorade nyckeln så att den inte längre passar till bilen.

 

Finansiera ditt bilköp med ett billån

Alla varken kan eller vill betala hela summan för ett bilköp på en gång. Ett billån hos oss är ett lån utan säkerhet och kan användas till att betala hela bilen eller fungera som ett komplement till redan sparade pengar.

Räkna på ett billån

När du tecknar ett billån hos oss ingår en försäkring de tre första månaderna, ett så kallat Låneskydd. Försäkringen skyddar dig och täcker upp för din månadskostnad om du skulle bli sjuk eller arbetslös och därmed själv inte kan betala för ditt lån. Den skyddar också dina anhöriga om du skulle avlida. Efter tre månader kan du välja att förlänga eller avsluta ditt låneskydd.