Ta hand om dina trädgårdsredskap inför vintern

Förläng livslängden på dina trädgårdsredskap – och spara både tid och pengar. Vi tipsar om hur du på bästa sätt bevarar och sköter om dem inför nästa säsong!

1. Förvara redskapen inomhus

Det är lätt att lämna redskapen ute i trädgården ståendes i en kruka, liggandes på marken eller nedtryckta i jorden. Tyvärr är det slitsamt för dina redskap och gör att de så småningom rostar och blir dåliga. Det här gäller inte bara vintertid, utan även sommartid då gassande sol kan torka ut, spräcka och föråldra både trä och plast. Du bör alltså alltid förvara dina trädgårdsredskap inomhus, oavsett tid på året.

2. Rengör regelbundet

Har du en rutin för att ta hand om dina redskap räcker det med små förebyggande åtgärder regelbundet för att förhindra rost och hålla redskapen fortsatt vassa. Bra redskap kostar en del – så se till att ta bra hand om de redskap du har, så sparar du pengar på att slippa behöva köpa nytt varje år. De pengarna kan du istället lägga över på ditt sparkonto.

3. Rengör grundligt

Efter årets hårda jobb i trädgården förtjänar dina redskap lite extra uppmärksamhet innan det är dags att lägga undan dem i vinterförvar. Ge varje redskap en grundlig rengöring och torkning. Börja med att borsta bort intorkad lera och smuts med en torr diskborste. Skölj därefter av med ljummet vatten. Går inte smutsen att borsta bort kan du låta redskapen ligga i ljummet vatten en stund, och sedan torka bort överflödigt vatten med en trasa och låta lufttorka det sista.

4. Rengör utifrån material

Hur du tar hand om dina redskap beror på vilket material dina redskap består av men du kommer långt med en trasa, lite vatten och olja.

Metall

Små rostfläckar kan du försiktigt putsa med stålull eller en bit sandpapper. Smörj sedan in metallen med en vegetabilisk olja du har hemma, exempelvis rapsolja.

Trä

Även trähandtagen på dina redskap kan smörjas med en vegetabilisk olja. Smörj på ett tunt lager, låt sjunka in en stund och torka därefter bort överbliven olja med en torr trasa.

Plast

Har plastredskapen väl gått sönder är de svåra att laga. Även om plast åldras och blir skört med tiden, kan du få dem att hålla längre genom att tvätta av dem med milt rengöringsmedel lite då och då.

5. Laga redskapen

Du behöver inte köpa nya redskap på grund av ett löst handtag på spaden eller ett gnisslande däck på skottkärran. Fram med hantverkaren inom dig och försök laga smågrejer.

Smörj med olja

Olja är bra för att både rengöra och laga dina redskap. Metallredskap så som sekatörer och saxar kan bli tröga efter ett tag och behöva underhållas med lite olja emellanåt. Även trädelarna kan oljas in ett par gånger om året i förebyggande syfte.

Slipa och måla

Har färgen börjat flagna av kan du enkelt måla om redskapet för att skyddas från framtida väder och vind. Slipa bort gammalt ytmaterial, tvätta, grundmåla och måla över med ny färg.

Limma

Ostadiga skaft och löst sittande handtag är frustrerande. Tur att det är enkelt att åtgärda! Ett starkt lim som lämpar sig för utebruk är allt du behöver för att limma fast det som är löst. Låt limmet sedan härda ordentligt.

6. Glöm inte att tömma vattenslangen

Sist men inte minst – vattenslangen! En vattenslang full med vatten kan lätt frysa sönder under de första frostnätterna, så se till att slangen inte har stopp i sig och laga eventuella hål innan du rullar ihop slangen för vintern.

 

I samband med att du tar hand om dina redskap får du ofta en bra överblick på vad du faktiskt har där hemma. Kanske har du samlat på dig dyra redskap som aldrig används? Fundera på om du istället kan sälja en del och tjäna lite pengar.

Läs mer om hur du kan spara och tjäna pengar på saker som annars bara ligger oanvänt där hemma.

Städa din ekonomi och spara tusenlappar