Spara tusenlappar på din bil

För många är bilen mer än bara ett transportmedel då den kan underlätta vardagen och ge en större frihet. Tyvärr är det mer som kostar än bara drivmedlet – men det finns enkla knep som kan sänka kostnaderna rejält. Vi går igenom några av dem.

 

Ny eller äldre bil

Har din bil några år på nacken kanske det är dags att sälja den för att kunna uppdatera till en nyare modell? En äldre bil kan nämligen vara lite lurig att äga. Ofta drar den mer bränsle än nyare bilar och kan behöva dyra reparationer som man inte räknat med. En nyare bil är dyrare i inköp än en äldre bil, men du får samtidigt bättre koll på kostnaderna då risken att det uppstår oväntade fel inte är lika stor.

Kostnader för att äga en bil

Bilen ska försäkras, besiktas, skatten ska betalas och för varje år som går har bilen en kraftig värdeminskning. Är det en nyare bil behöver du dessutom serva bilen oftare för att alla garantier ska gälla – och det kostar pengar. Däremot behöver en ny bil inte besiktas förrän tre år efter att den första gången togs i bruk. Efter tre år ska bilen besiktas varje år

Se över din bil kontinuerligt

Du kan spara tusenlappar varje år bara genom att vårda din bil, åtgärda småfel direkt och se över ditt användande. Kanske har du inte samma behov av bilen idag som du hade när du skaffade den? Kolla in Bilsvar.se, där kan du söka fram just din modell och månadskostnaden.

Vårda din bil

Genom att ta hand om din bil kan du förebygga många problem – tvätta och städa invändigt och utvändigt, serva regelbundet och fyll i eventuella stenskott. Sköter du om din bil kan du undvika en dominoeffekt av skador och har möjlighet att upptäcka problem såpass tidigt att de är billigare att fixa. Hur du har skött din bil är också viktigt om du i framtiden vill kunna sälja den. Dåligt skick kan innebära en betydligt lägre värdering eftersom det tittas på många saker som årsmodell, miltal, utrustning och skick. Se därför till att hålla din bil ren och fin.

Använd motorvärmare

Under kallare perioder kan det vara bra att använda sig av motorvärmare då en kall bil drar mer bränsle än en varm bil. En motorvärmare får ses som en investering då den kostar en del att införskaffa men betalar sig i längden. Se bara till att ha en timer som kan slå på motorvärmaren 30 minuter innan du ska använda bilen för att inte göra åt energi i onödan och få ner kostnaden på sikt.

Jämför försäkringar

Försäkringar skiljer sig både mellan olika försäkringsbolag, men också beroende på vilken bilmodell du har. Jämför därför olika försäkringsbolag och se om du kan förhandla dig till ett bra pris. Ibland går det att få ner totalkostnaden genom att samla alla dina försäkringar hos samma försäkringsbolag och ibland är det tvärtom bäst att sprida ut dem.  

Om du ska låna pengar till din bil bör du jämföra olika billån för att hitta det bästa alternativet för dig. Hos oss kan du ansöka om billån för att antingen reparera skador, göra uppdateringar eller finansiera hela eller delar av köpet.

Jag vill räkna på ett billån