Så undviker du reafällorna på Black Friday

Den 27 november 2020 är det åter dags för den stora readagen, Black Friday. En perfekt dag att kunna fynda saker du verkligen behöver, men också en dag då risken för impulsköp är större. Läs våra tips på hur du undviker några av de vanliga reafällorna inför denna helg.

1. Skapa en budget

Börja med att skapa en budget eller se över den du redan har. På så sätt får du en bättre översikt över din ekonomi, vet hur mycket pengar du har att röra dig med och kan lättare bortprioritera onödiga inköp.

2. Gör en inköpslista

Det är lätt att ryckas med under stora readagar och handla saker du varken behöver eller har råd med. Därför gäller det att i förväg bestämma vad du ska köpa. Gör en inköpslista och skapa bevakningar av varor och butiker utifrån den. Glöm inte att din lista måste vara rimlig för din budget.

3. Jämför priser under en längre period

Rea innebär inte alltid det lägsta priset. Ett ordinarie pris hos ett företag kan vara lägre än reapriset hos en annan. Kolla upp var alla produkter på din inköpslista kan inhandlas och jämför samtidigt deras priser med hjälp av sajter som till exempel Prisjakt. Genom att hålla ett öga på prissättningen för intressanta produkter ett tag i förväg kan du hålla bättre koll på om ett erbjudande eller rabatt under Black Friday faktiskt är bra eller inte.

4. Bli inte lurad av röda priser

När det kryllar av erbjudanden är det lätt att bli fartblind och ryckas med av alla stora reaskyltar. Men är rabatten verkligen en rabatt? Butiker vet att du som kund älskar att jämföra priser och brukar därför ofta visa hur mycket du sparar om du köper en viss produkt. Tyvärr kan priset som används för jämförelsen dock vara högre än vad butiken vanligtvis säljer varorna för. Se därför till att hålla koll på ordinarie pris, istället för att stirra dig blind på de röda priserna.

5. Ta reda på villkoren

Vid reor är det många butiker som har speciella undantag och begränsade villkor när det kommer till returer, både vad gäller ångerrätt och prisgaranti. Innan du köper något bör du därför ta reda på butikens villkor för att vara säker på du faktiskt får tillbaka pengarna om du ångrar dig.

6. Var uppmärksam

Om du nätshoppar och hamnar på en sida med nästan lite för bra priser gäller det att vara extra uppmärksam. Verkar det för bra för att vara sant, är det ofta det. Kolla upp butikens äkthet för att inte riskera att handla hos en bluffbutik. Kom också ihåg att alltid använda ett säkert betalsätt. Vårt kreditkort Easyliving har bland annat leveransförsäkring vid internetköp och förlängd garanti vid nyinköp av hemelektronik och vitvaror.

Här kan du läsa mer om Easyliving