Så tar du bättre ekonomiska beslut

Att fatta smarta ekonomiska beslut är inte alltid det lättaste, men det finns flera bra sätt att lära sig hantera sin privatekonomi. Läs våra 4 knep på hur!

Se över dina inkomster och utgifter

Det första du bör göra är att titta på dina inkomster. Till inkomster räknas allt ifrån din lön till olika bidrag och avkastning från sparade investeringar. När du har skrivit ner dina inkomster gäller det att ta reda på vad du har för fasta och rörliga utgifter (räkna de senaste tolv månaderna). Då har du en tydlig överblick på hur mycket pengar som kommer in och vilka pengar som åker ut. Fasta utgifter är till exempel boendekostnader och lån, medan rörliga utgifter är mat, dryck och så vidare. De rörliga är oftast lättare att kunna påverka. Oavsett inkomst är det svåraste ofta att inte spendera precis på gränsen till sina tillgångar. Alltså är det oftast inte en för låg inkomst som ställer till det, utan det handlar om att dra ner på utgifterna, leva under dina tillgångar och se hur mycket pengar du kan spara varje månad.

Skapa en månadsbudget

När du har en tydlig överblick kring dina inkomster och utgifter är det grunden till den budget du behöver förhålla dig till. De beslut som ska tas framöver görs utifrån budgeten. Ibland blir beslutet att handla, ibland att spara pengarna och vid något tillfälle kanske du måste låna pengar, exempelvis vid oväntade händelser där summan överstiger det du har budgeterat eller hunnit spara ihop.

Läs mer om hur du skapar en bra budget här.

Utöver din huvudbudget kan du sätta upp en separat budget för saker att spendera pengar på när du vill sätta guldkant på vardagen. Det kan vara allt från att köpa hem extra god mat eller någon pryl som förenklar livet.  Lägg undan pengar som du aktivt väljer att inte lägga på ett onödigt impulsköp och spara dem på ett separat sparkonto. Rör dem inte på minst tre månader och se hur mycket du lyckats spara ihop!

Tänk långsiktigt

Tänk efter - före. Behöver du verkligen köpa det du just nu funderar på? Att tänka långsiktigt är så klart lättare sagt än gjort, men just impulsköp är en stor bov när du försöker skapa bra ekonomiska vanor. Du omges ständigt av erbjudanden och plötsligt har du klickat dig vidare, aktiverat impulsen och köpt något du vill ha, men absolut inte behöver eller har råd med. Här kommer tre tips på hur du kan tänka långsiktigt och hållbart:

1. Jämför priser

Gör din research och kolla upp om erbjudandet verkligen är så bra som det verkar – och tänk på att det ju faktiskt bara är ett fynd om du verkligen behöver produkten som säljs!

2. Sov på saken

Ge dig själv tid att tänka på saken innan du bestämmer dig för att genomföra ett köp. På så sätt pausas ditt ”vill-ha-behov” och du hinner landa i om det är ett onödigt köp eller inte.

3. Spara stora köp till utförsäljningar

Om du bestämt dig för att köpa något, spara det på en bevakningslista som till exempel PriceRunner. Ställ sedan in vad du tycker är ett rimligt pris att betala och vänta tills produkten går ned till det priset! Alternativt kan du vänta till stora reor så som Black Friday eller Mellandagsrean för dessa köp.

Undvik att handla under starka känslor

Många onödiga inköp görs ofta under påverkan av starka känslor, vilket innebär att du tänker mindre rationellt och spenderar pengar på helt onödiga saker som bara blir en utgift. Du shoppar för att snabbt bli på bättre humör, men skjuter egentligen bara upp problemet och skapar mer stress. Det är till exempel därför du inte ska handla i mataffären när du är hungrig eftersom du garanterat kommer att köpa på dig mer än vad som står på din inköpslista. Är du nöjd, glad och utvilad är det lättare att stå emot köp som du inte behöver.

 

Vill du läsa mer om hur du skapar en bra budget? Läs artikeln nedan:

Skapa en budget och håll den - 8 smarta tips