Så sysselsätter du barnen när du jobbar hemifrån

Coronavirusets spridning gör att allt fler familjer måste hålla sig hemma under en längre tid. Det i sin tur innebär antagligen att du kommer behöva jobba samtidigt som du sysselsätter barnen där hemma. I denna artikel hittar du tips på aktiviteter barnen kan roa sig med för att du ska få så mycket jobb gjort som möjligt.

Att jobba hemifrån kräver ofta extra disciplin och med barn hemma blir det förstås ännu lite svårare. Det gäller att göra det bästa av situationen och försöka planera upp dagen så gott det går. Fixa mellanmål så det är förberett när barnen vill ha uppmärksamhet, tillåt lite mer skärmtid än vanligt och ta längre pauser där du enbart fokuserar på barnen. Nedan hittar du sex olika aktiviteter, varav några redan kan förberedas kvällen innan.

Konkreta små uppgifter

För att lättare få barnen att gå in för en aktivitet är det bra att sätta igång deras fantasi genom roliga och konkreta uppgifter. Du kan till exempel be dem rita hela familjen, alla deras gosedjur eller allt de önskar sig i födelsedagspresent. Det här fungerar även att applicera på pärlplattor, halsband och annat pyssel så länge det finns ett tydligt mål, ”pärla en stjärna som har olika färger på varje rad”.

Showtime!

Be barnen sätta ihop en rolig show som de sedan ska uppträda för dig. Barnen måste själva komma på allt innehåll så som musik, sång, dans, utklädnad och så vidare. Ge dem cirka en timma att förbereda sig (behöver de mer så är ju det bara bra).

Gå på skattjakt

Att gå på skattjakt är ju väldigt spännande och kan göras både inomhus och utomhus. En skattjakt som är extra kul och som alla barn oavsett ålder kan vara med på är ”Där ska den ju inte vara”. Just den här skattjakten går ut på att hitta fram till skatten med hjälp av ledtrådar i form av felplacerade saker. Om skattjakten börjar i trädgården kan du till exempel placera en spade på gräsmattan, men eftersom spaden egentligen inte ska ligga där utan i sandlådan så är det till sandlådan barnen ska gå för ledtråd nummer två. I sandlådan har du sedan placerat ut ett verktyg som ska ligga i garaget, och i garaget finns en stolsdyna som ska ligga på en stol på altanen, och så vidare. Till slut har barnen hittat fram till den gömda skatten.

Påskpyssel

Påsken närmar sig med stora steg, så varför inte tjuvstarta med lite pyssel redan nu? Hemmagjort och kreativt påskpynt är ju det roligaste, så det är bara att ta fram alla tomma toarullar, glasburkar och äggskal och pyssla på!

Bygg en hinderbana

Ligger gamla brädor och stubbar och skräpar från överblivet virke kan ni istället använda dessa för att bygga upp en klurig hinderbana på gräsmattan. Lägg ut rockringar som barnen ska hoppa i, placera ut en lektunnel som ska krypas igenom och har ni en studsmatta kan även denna bli en del av hinderbanan (till exempel krypa under).

Testa appen som delar ut olika uppdrag

Du har väl inte missat den smarta och digitala spargrisen Gimi? Det är en app som lär barn att hantera och förstå pengar. Barnen får lägga upp sina drömmar i appen och utföra olika uppdrag för att på så sätt tjäna in pengar som tar dem närmare sin dröm. Läs mer här!