Så överlever du ”vabruari”

Februari är den månad då flest föräldrar är hemma med sjuka barn. I dagens artikel hittar du olika tips på hur du kan komma lindrigare undan med ”vabruari”.

Vem ska vara hemma från jobbet? 

Influensa och vinterkräksjuka härjar och smittorna sprids snabbt på förskolor och skolor. Nu är frågan – vem ska vara hemma från jobbet? Det här är en fråga som kan vara komplicerad då vabbandet påverkar både privatekonomin men också utvecklings- och karriärmöjligheter. Alla dessa faktorer kan i sin tur även ge en lägre pension i slutändan. Däremot har du rätt till en ersättning när du är hemma med sjukt barn, en så kallad tillfällig föräldrapenning.

Vän eller släkting

Kanske kan en lösning vara att en vän eller släkting hjälper till och är hemma med ditt barn? Om så är fallet, måste denne avstå från att arbeta för att få den tillfälliga föräldrapenningen, precis som när du som förälder vabbar.

Dela på vabbdagar?

Att dela på vabbdagar är också en möjlighet. En förälder kan vara hemma på förmiddagen och en annan på eftermiddagen. Jobbar du hemifrån samtidigt som du tar hand om ditt sjuka barn kan du dock inte söka tillfällig föräldrapenning, utan behöver göra en överenskommelse med din arbetsgivare.

Kom ihåg! Vill du få ut den tillfälliga föräldrapenningen så snart som möjligt finns tre punkter som är viktiga att minnas:

• Ansök senast den 10:e i månaden för att få pengarna den 25:e.
• Gör ansökan elektroniskt.
• Fyll i alla uppgifter som Försäkringskassan efterfrågar direkt.

Utbetalningsdatumet påverkas nämligen om du inte fyller i ansökan helt.
Är ditt barn sjukt mer än en vecka behöver du ett intyg från en läkare eller sjuksköterska. Även lördagar och söndagar räknas in i sjukdomsperioden. Förr behövde du även skicka in ett intyg från förskolan eller skolan när du vabbade, men det behöver inte göras längre.

När har du rätt/ inte rätt till tillfällig föräldrapenning?

• Du kan få tillfällig föräldrapenning för barn under 12 år. I vissa fall kan du även få det för äldre barn.
• Du kan få tillfällig föräldrapenning när du ska besöka till exempel barnavårdscentralen eller barn- och ungdomspsykiatrin.
• Du kan inte få tillfällig föräldrapenning om du är hemma med barnet för att förskola eller skola är stängd.
• Om du blir sjuk samtidigt som ditt barn kan någon annan få tillfällig föräldrapenning för att ta hand om ditt barn (när du överlåter den tillfälliga föräldrapenningen till någon annan måste du tala om det när du gör anmälan till Försäkringskassan).

I Försäkringskassans webbtjänst Kassakollen kan du räkna ut hur mycket pengar du får i tillfällig föräldrapenning när du vabbar.

Missa inte att läsa vår artikel om hur du kan spara pengar genom att lägga upp en bra budget:

Skapa en budget och håll den - 8 smarta tips