Så hanterar du en plötslig jätteutgift

Vad gör du om du plötsligt får en utgift som du inte har räknat med och som du heller inte har råd att betala? Collector Bank erbjuder trygga lånealternativ som hjälper dig om olyckan råkar vara framme.

Bil gått sönder plötsligt tjej pratar i mobilNär något ”plötsligt händer” som påverkar din privatekonomi handlar det väldigt sällan om en lottovinst. Det är snarare bilen som inte går igenom besiktningen, kindtanden som akut måste rotfyllas eller att tvättmaskinen går sönder när det passar som sämst.

Spara ihop till en buffert – om du kan 

Om du frågar en ekonomisk rådgivare så får du förmodligen rekommendationen att du ska spara ihop en buffert på två månadslöner för att vara på den säkra sidan om olyckan är framme. I synnerhet om nämnda olycka inte täcks av någon av dina försäkringar. Men det är lätt att vara efterklok när oturen redan har inträffat. Det är också lätt att förutsätta att alla har den ekonomiska flexibilitet som krävs för att spara ihop till en buffert, vilket är långt ifrån fallet.

Vart femte hushåll är sårbart för oväntade utgifter 

Våren 2020 presenterade SCB en undersökning där de kartlagt de svenska hushållens privatekonomi. Det visade sig att vart femte svenskt hushåll inte klarar av en plötslig utgift om den överstiger 12 000 kronor. Även om de flesta är överens om att det är bra att ha en buffert, ser verkligheten bevisligen annorlunda ut

Akuta tandläkarbesök, reparation av bilen, ett besök hos veterinären och vitvaror som brakar ihop är bara några exempel på omständigheter som kan resultera i tråkiga jättefakturor. Det är också exempel på utgifter som om de inte hanteras på rätt sätt kan kullkasta många svenskars hushållskassa. Så vad finns det för möjligheter för dig om du saknar buffert och betalmedel?

Välj ett tryggt lån 

Att ta ett privatlån när en stor utgift kommer oförutsett kan vara en lösning. Men bara för att utgiften kommer hastigt behöver du inte ta ett lika hastigt beslut om ditt lån. Nöj dig inte med vilket lån som helst, och kontakta en långivare som du kan lita på.

Beroende på vilken sorts utgift du har finns det olika lån och råd som kan vara relevanta, och som vi på Collector Bank kan hjälpa dig med. Genom att se över din ekonomi kan vi skapa en enkel och tydlig avbetalningsplan som är anpassad efter dina förutsättningar. Till exempel med mindre delbetalningar under en längre tid, så att du återfår kontroll över dina utgifter och att ingen inbetalning kommer som en överraskning. Ansöker du direkt via oss får du dessutom 0,5 procent rabatt på din ränta.

Jag vill läsa mer om privatlån hos Collector Bank