Så håller du nere kostnaderna på ditt altanbygge

Som med mycket annat kan du spara en hel del pengar på att planera ditt projekt. Oavsett om du ska bygga en helt ny altan eller bara fräscha upp den gamla kan du ta del av våra tips på hur du kan hålla nere kostnaderna.

1. Fundera på syftet med altanen

Den första frågan du bör ställa dig är vad altanen främst ska användas till. Ska det finnas utrymme för ett stort antal personer att kunna umgås på eller räcker en liten yta för bara dig och din solstol? Är det viktigt att alla kan sitta ordentligt vid ett bord och äta eller är du ute efter en avslappnad miljö som kan fungera som både matplats och soffhäng?

2. Planera storleken

Ett vanligt misstag är att bygga en för liten altan. Du vill inte stå där vid ett utebord som inte går att ta sig runt och ångra att du inte byggde större. Ett tips är att planera hur du ska inreda altanen innan du börjar bygga. Ganska snabbt kommer du inse vad du vill kunna få plats med på din altan och att det kommer kräva en större yta än du trodde från början.

3. Välj rätt läge

Var altanen bör placeras för att bli en trivsam plats beror på en kombination av faktorer. Fundera över var det är flest soltimmar, åt vilket håll utsikten är bäst och om platsen är insynsskyddad. Just solläget är en väldigt viktig faktor, helst vill du åt både sol och skugga. Altanens placering i anslutning till huset brukar vara given, men fundera på att ha två altaner i olika väderstreck, eller om du vill fånga alla dygnets soltimmar kan det bästa valet vara att bygga ett fritt och separat trädäck i trädgården. På nätet kryllar det av bilder och inspiration på hur andra har valt att bygga för att nå alla faktorer de önskar.

4. Gör en ritning

Nu är det dags att göra en ritning över hur du vill att altanen ska se ut och vad som ska finnas med: parasoll, grill, jacuzzi, matgrupp, loungedel och så vidare. Det är även bra att rita in var eventuella staket, spaljéer, häckar och andra vind- och insynsskydd ska placeras. Tänk på att rita med saker som eluttag redan från början då elektriska kablar och uttag kan vara svåra att installera i efterhand.

5. Läs på – och gör så mycket som möjligt själv

Saker som till exempel installation av el och vatten bör du inte göra själv, utan istället låta certifierade hantverkare göra. Men det finns mycket annat du faktiskt kan göra om du bara ser till att lära dig. Eftersom stora kostnader vid byggen går till att anlita dyra hantverkare kan du komma billigare undan genom att göra vissa delar själv. Läs på, titta runt på olika instruktionsfilmer på youtube och hos bygghandelsföretag och be dina kunniga vänner om hjälp.

6. Fundera på materialval

Valet av material beror på tycke, smak och hur det passar med husfasad och trädgård. Ett snyggt och populärt val är trädäck, men det kräver en del underhåll. Eftersom det hela tiden utsätts för stora påfrestningar i form av temperaturvariationer, fukt och belastning kan det med tiden uppstå röta om träet inte tas om hand på rätt sätt. Idag finns det många olika typ av trall att välja emellan, så god kvalitet som är anpassat till det hårda utomhusklimatet är att föredra. Ett mindre underhållskrävande val av material är till exempel tryckimpregnerad trall, betong eller kanske stenplattor? En altan/ uteplats behöver ju faktiskt inte vara just trä. Passa på att se om du kan återanvända något material som finns på tomten. Kanske har du redan en uteplats som du hade tänkt plocka bort och slänga. Fundera på om det går att bygga om istället. Det kan vara stenplattor som bara behöver en upputsning och som du kan flytta dit du vill ha din nya uteplats.

7. Gör research

Lägg ner tid på research. Läs om för-och nackdelar med olika slags virke och jämför olika priser på nätet. Just priset kan skilja sig en hel del beroende på om du handlar under högsäsong eller inte. Tänk också på att använda bra verktyg. Om du själv inte äger allt du behöver kan du säkerligen låna av en kompis/granne eller hyra i appen hygglo. De har massor av verktyg som kan hyras under perioder.

 

Behöver du hjälp att finansiera hela eller delar av ditt altanbygge?

Ansök om ett privatlån hos oss. Ansöker du direkt via oss istället för via en låneförmedlare får du dessutom 0,5 % lägre ränta.

Jag vill ansöka om lån