Så gör du en semesterbudget

Har du börjat planera inför semestern? Vi tipsar om hur du lägger upp en smart budget – och håller dig till den.

Oavsett vad du ska göra under din ledighet, kan du spara tusenlappar med en välplanerad semesterbudget. Här berättar vi vad du bör tänka på för att pengarna att räcka längre. 

Gör en budget som passar dig

Fundera över vad som är viktigt för just dig under semestern och gör en budget efter vad din egen ekonomi tillåter. Kanske har du sparat pengar under året, som du kan spendera under semestern? Om du inte har haft möjlighet att spara ihop till en semesterkassa, gäller det att hitta sommarnöjen som inte kostar mer än vad du normalt spenderar under en månad. Skriv ner alla kostnader du kommer att ha under semestern, såsom boende, transporter och mat. Kom ihåg att även ta med dagliga småutgifter som annars riskerar att sluka en stor del av semesterkassan. Bestäm ett belopp som du max får spendera under hela semestern och sätt över summan på ett särskilt konto. För att få överblick kan det även vara bra att dela upp budgeten per dag eller vecka. 

 

Få förmåner med kreditkort 

Det finns flera fördelar med att använda ett kreditkort inför och under din semester. Om du betalar din resa med Collectors kreditkort Easyliving ingår avbeställningsskydd och en kompletterande reseförsäkring. Du är även skyddad om du själv eller ditt bagage skulle bli försenat till resmålet eller om något händer i din bostad medan du är bortrest. Dessutom får du självriskreducering på hyrbilar och slipper valutapåslag om du betalar med kortet på resmålet. Med Easyliving har du upp till 56 räntefria dagar och kan se allt som rör ditt kreditkort i Collector banks app. Smart när du vill få överblick över semesterkassan. Om du vill delbetala din kreditkortsfaktura, är det viktigt att tänka på att din ekonomi ska klara av det efter semestern. Du bör alltså räkna med en eventuell räntekostnad, som kommer med delbetalning, i din budget. 

 

Håll dig uppdaterad om resmålet 

Slipp onödiga utgifter genom att vara påläst. Ta reda på vad en måltid eller taxiresa kostar på resmålet och planera dina utgifter efter det. Finns det något som är extra prisvärt i landet du ska besöka eller något som är dyrt som du bör undvika? Tänk även på att en all inclusive-resa betyder att du betalar en större summa i förväg, medan en resa med enbart flyg och boende innebär fler kostnader på plats.  

 

Njut av enkla sommarnöjen 

Det finns många sätt att hålla nere kostnaderna under semestern. Ta med egen fika till stranden, ta cykeln istället för bilen och byt restaurangbesöket mot knytkalas. Besök gratisevenemang och dela prylar såsom tält och campingutrustning med familj och vänner.  Se även över möjligheten att hyra ut din bostad medan du är bortrest. 

 

Läs mer om Easyliving