Så fixar du ett provisoriskt kök inför din renovering

Den där efterlängtade köksrenoveringen börjar närma sig – men hur går det till rent praktiskt? Vad behöver du? Var lagar du mat? Och hur bör du tänka kring förvaring? I denna artikel tipsar vi om 5 saker som kommer underlätta vardagen när du är mitt i köksrenoveringen.

Att äta ute och köpa hämtmat är härligt till en början men kan i längden bli dyrt och heller inte nödvändigt – om du fixar ett provisoriskt kök. Allteftersom kommer du inse vad lite som egentligen behövs och att det framförallt är planering som krävs.

1. Förflytta köket

Är renoveringsplanen att bygga ett nytt kök på en annan plats kan du ju låta det gamla stå kvar och använda det tills det nya blir klart. Men eftersom du annars gärna vill slippa matos och disk i sällskapsrum är det tacksamt att försöka hitta ett nytt rum eller utrymme som får agera kök medan renoveringen pågår. Har du tillgång till garage kanske det provisoriska köket kan flyttas dit? Även källare, gästrummet eller husvagnen fungerar bra som kök tills vidare. Tänk på att den tillfälliga platsen för köket bör ligga så att det är smidigt att ta sig från och till matplatsen. Du kommer även vara utan fläkt ett tag, så att ha ett fönster i närheten är att rekommendera.

2. Bevara kökspartier innan rivningsarbetet

Se över vad som kan bevaras av det gamla köket istället för att slänga och återvinna direkt. En del kan nämligen flyttas med och nyttjas i det provisoriska köket. På så sätt slipper du köpa nya saker som enbart ska användas under en kortare period. Vitvaror som diskmaskin, kyl och frys kan säkerligen användas ett tag till. Och kanske kan du även använda en del av bänkskivan? Glöm heller inte att ta med skåp och lådor som du kan förvara köksredskap och tallrikar i. Förvaring behövs alltid!

3. Det här behövs i ditt provisoriska kök

När du har funderat på vad som kan bevaras från det gamla köket kan du eventuellt behöva komplettera med några få grejer som en kokplatta, en micro och en kylbox för att kunna värma eller tillreda lite enklare maträtter. Det brukar räcka. Vill du slippa fundera på allt som har med ett provisoriskt kök att göra finns det mobila kök och diskcontainers att hyra för kortare perioder. Priserna skiljer sig en del beroende på vad du är i behov av.

4. Planera måltiderna

Givetvis är det krångligare att laga middagar när köket inte är helt komplett. Då kan det underlätta att ha förberett några saker, till exempel:

Fyll frysen

De flesta maträtter som är svåra att laga i ett provisoriskt kök kan du tillaga innan och sedan frysa in. Soppa, lasagne, och olika pajer är några exempel.

Välj ut dina köksredskap


Fundera på vilka köksredskap och basvaror som behövs för att laga de planerade maträtterna och plocka ut dem innan du börjar renoveringspacka. Tråkigt att behöva leta och packa upp lådor.

Minska på disken

När den frysta maten är slut och du behöver laga mat från grunden är maträtter i form av grytor smidigt – maten görs i en och samma panna, samtidigt som du sparar på disk.

Glöm inte att grillen fungerar lika bra under både sommar som vinter. Kanske får du renoveringshjälp av vänner och vad passar väl inte bättre då än lite barbecue?

5. Skapa olika stationer

Se till att prioritera platser för olika ändamål genom att bygga upp små stationer. En plats för rent porslin, en plats för disk och en plats för sopor och sortering. Just en sopstation är lätt att glömma, men du äter ju faktiskt inte mindre mat bara för att en renovering pågår. Alltså kommer du fortfarande ha en del sopor att göra av med. Kanske har ditt gamla kök sorteringslösningar som du kan använda i ditt provisoriska kök?


Kökets användningsområden kommer att begränsas under några veckors tid, men det sägs ju att ”nöden är uppfinningarnas moder” så du kommer få öva på din kreativa sida och lösa en del saker längs vägen.


Att renovera köket kan både ge livskvalitet och öka värdet på din bostad. Kolla in vårt renoveringslån när du vill låna smart till det som är viktigt.

Jag vill ansöka om renoveringslån