Så fixar du det bästa hemmakontoret!

I rådande tider med Covid-19 (Corona) är det många arbetsplatser som har beslutat att jobba hemifrån i den mån det går. Förutsättningarna kan se olika ut för alla, men det finns en del punkter att följa för att skapa en så bra arbetsmiljö i hemmet som möjligt.

Avgränsa arbetet från fritiden

Bestäm dig för en plats i hemmet där du alltid sitter och jobbar, istället för att jobba lite här och där. Har du en tydlig plats för arbetet skapar det en fysisk gräns mellan arbete och fritid. Det blir tydligt när du ”går till jobbet” och när du inte längre ”är på jobbet”, vilket gör att du med gott samvete kommer känna att du kan vara ledig.

Bestäm din arbetstid

Det kan lätt bli så att arbete och fritid flyter ihop och kan du inte avgränsa arbetet till ett eget rum som exemplet ovan, så avgränsa i tid. Bestäm hur länge du ska jobba och mellan vilka klockslag. Om du bestämmer att du enbart får jobba under denna period blir det lättare att undvika distraktionsmoment och hushållssysslor. Sätt ett larm på telefonen som säger till att jobbet är slut för dagen och då kan det även vara bra att stämma av med resten av ditt team så att alla håller sig uppdaterade om hur dagen har gått.

Digital sammanhållning

Även om du inte kan träffa dina kollegor kan ni ses virtuellt – både när det gäller att ta möten men också för att bolla idéer och få den sociala kontakten. Se till att använda den digitala världens möjligheter helt enkelt!

Var rädd om din kropp

Många kontor har ergonomiska skrivbordsstolar samt höj- och sänkbara skrivbord. Om du inte har möjlighet till det hemma kan du försöka se till att i alla fall sitta så bra som möjligt och justera höjden på din dator med böcker så att du inte anstränger nacken. Se även till att röra på dig och gärna promenader i friska luften.

Ta flera små pauser

Många som arbetar hemma använder sig även av den så kallade pomodoro-metoden som går ut på att du arbetar 25 minuter för att sedan ta en paus i 5 minuter. På så sätt ökar din produktivitet då du lättare håller fokus och koncentration när det väl gäller.

Pomodoro är italienska och betyder tomat. Metoden utvecklades nämligen på 1980-talet av italienaren Francesco Cirillo som då använde en tomatformad kökstimer för att hålla koll på tiden.

Starta arbetsdagen som vanligt

Sist men inte minst, börja dagen som att du skulle gå till kontoret! Ät en ordentlig frukost, drick morgonkaffet och klä dig som om du ska gå till jobbet. Det här kommer garanterat skapa en känsla av att befinner dig i en arbetskontext även om du arbetar hemma.

 

Med allt som händer i vårt samhälle just nu förstår vi att det finns en större osäkerhet inför ekonomin. Läs våra 8 tips på hur du skapar en budget och hur du håller den.

Jag vill lära mig att skapa en budget!