Så får du pengarna att räcka under semestern

Under semestertider är det lätt att dra på sig lite högre kostnader än vanligt. I denna artikel går vi igenom vad du kan göra för att hålla koll på semesterkassan, samt tipsar om roliga och billiga aktiviteter.

Hur såg din ekonomi ut förra sommaren?

Gå igenom förra sommarens ekonomi för att utvärdera vad som fungerade bra och vad som fungerade mindre bra. Finns det någonting du önskar att pengarna hade räckt till? När du har fått en bättre helhetsöverblick över vad dina pengar spenderades på är det mycket lättare att skapa en budget att förhålla sig till.

Få koll på nuläget

När du har fått en överblick på föregående år är det bra att skriva ner alla fasta utgifter du har idag – och utifrån det skapa en budget för hur mycket du faktiskt kan spendera under årets semester.

Buffert för oförutsedda händelser

Tyvärr kan oväntade händelser dyka upp när du minst anar det. Då kan det vara tryggt att ha budgeterat ett sparande för just det så att semesterkassan slipper drabbas och du tvingas leva snålt efter semestern. Har du inte hunnit spara ihop en buffert kan vårt kreditkort Easyliving vara ett alternativ. När du handlar med vårt kreditkort samlas alla dina inköp på en faktura som du betalar i slutet av månaden, istället för att varje köp dras direkt från ditt bankkonto. Dessutom ingår en del förmåner och försäkringar. Läs mer om Easyliving här.

Cykelsemestra i Sverige

När du har satt upp en budget gäller det att hitta sommaraktiviteter som är härliga men inte för dyra. Enligt de senaste restriktionerna får du resa inom Sveriges gränser, så passa på att upptäcka närliggande städer från cykeln. Kanske besöka något av Sveriges alla 5000 naturreservat? Att cykla istället för att ta bilen är ett mycket billigare och miljövänligare alternativ och du behöver inte ta dig långt för att komma till cykelvänliga vägar. Antingen tar du med ett tält som du kan övernatta i eller stannar till på ett mysigt vandrarhem. Ett annat alternativ är att kombinera bil och cykel. Häng cykeln bak på bilen och när du är framme vid målet, lämnar du bilen och utforskar från cykeln.

Byt boende eller hyr ut

Vill du inte resa runt men ändå få lite miljöombyte? Då kan ett bostadsbyte både vara ett kul och billigt alternativ, många gånger helt gratis.

Ska dina vänner resa bort kan du erbjuda dig att vara husvakt och bo där ett tag, eller så gör ni ett bostadsbyte med varandra under en period och får njuta av lite nya omgivningar. Ett tredje alternativ är att hyra ut ditt boende när du är iväg och på så sätt ha möjlighet att tjäna en slant. kolla upp vilka regler som gäller för ditt boendeHyr du ut ditt boende är det dock viktigt att kolla så att hemförsäkringen gäller ifall att någonting skulle hända under tiden din hyresgäst bor där.

Lär dig laga mat

Grillad mat på sommaren i all ära, men det kan vara både gott och roligt för smaklökarna att testa på lite nya recept. Lagar du mat från grunden är det dessutom någonting du kan spara väldigt mycket pengar på. Ett populärt matkonto är Portionen Under Tian på Instagram. Hanna som driver kontot delar med sig av väldigt inspirerande mattips som både är nyttiga och prisvänliga.

Glöm heller inte att lyxa till frukosten under din semester – det behöver inte vara en frukost på stan. Gör din egen hotellfrukost hemma med härligt kaffe eller te, några goda pålägg, färsk frukt och nybakt bröd. Kanske att du kan ge dig ut och plocka lite blåbär i skogen och lägga i yoghurten? Det kommer garanterat höja semesterkänslan.

 

Det finns massor av billiga saker att hitta på under sommaren, och tänk på att försöka hålla er utomhus så mycket som det går. Sedan ger denna sommaren verkligen möjlighet att bara ta det lugnt och leva i nuet.

Tycker du det är svårt att få en överblick på dina utgifter kan du föra kassabok och sätta en budget. Går du plus eller minus? Finns det någonting du kan dra ner på?

Jag vill lära mig skapa en budget