Så får du pengarna att räcka i januari

Januari beskrivs ofta som ”årets fattigaste månad.” Någonting de flesta kan relatera till efter mycket utgifter runt jul och nyår. Det kan leda till att ekonomin under första månaden på året blir svår att få ihop. Här är 6 knep för att dryga ut kassan och överleva tiden innan januarilönen kommer.

1. Pausa sparandet

Det är alltid bra att spara pengar, men skulle ekonomin bli för knaper kan du pausa din stående överföring just den månaden.

2. Rensa och sälj

Du har säkerligen en del saker hemma som du inte behöver, men som andra kan ha användning för? Rensa i förråd, garderober och garage och sälj vidare på köp- och säljplattformar. Ett bra sätt att få in extra pengar, men också för att få ordning hemma!

3. Storkok och matlådor

Rensa även i kyl och frys, och ta till vara på all mat och rester. Se till att göra storkok och matlådor, det kan du spara tusenlappar på varje år! Är ni en familj kan ni göra det till en utmaning – turas om att laga så god och billig middag som möjligt.

4. Handla varor med kort datum

Troligtvis kommer du behöva komplettera med lite matvaror, även om du gör en storrensning i kyl och frys. Det du kan göra när du väl handlar är att titta efter varor som snart går ut. Ofta har matbutiker nedsatt pris på dessa, vilket ger en perfekt möjlighet att köpa på sig billigare mat för att sedan laga ihop olika maträtter och frysa in.

5. Låna eller köp second hand

Bäst av allt är så klart att undvika materiell shopping, men om du hamnar i ett läge där det krävs kan du i första hand försöka låna, annars köpa begagnat. Se även till att alla inköp görs på samma kort och från samma konto. På så sätt får du en bra överblick på vad du har spenderat hittills, och på vissa kort kan du även samla bonus och rabatter.

6. Lämna tillbaka onödiga inköp

Blev det lite för mycket onödig shopping under vinterns stora kampanjdagar går det mesta att lämna tillbaka, så länge det är oanvänt så klart. Många butiker har extra generösa villkor gällande öppet köp under julen som kan vara bra att faktiskt nyttja.

 

Ta lärdom från förra året, summera dina utgifter mot din inkomst och gör en budget för 2021. Läs vår artikel om hur du skapar en budget som du kan hålla:

Skapa en budget och håll den - 8 smarta tips