Så behåller du ett högt andrahandsvärde på din bil

Oavsett om du har köpt en ny eller begagnad bil är det oundvikligt att den med tiden minskar i värde. Däremot finns det olika knep för hur du kan ta hand om bilen för att behålla det bästa andrahandsvärdet – vi delar med oss av några!

En välvårdad bil ser trevligare ut, är skönare att köra och kan även få ett betydligt högre andrahandsvärde jämfört med en misskött. Tar du hand om din bil har du dessutom möjlighet att upptäcka små̊ brister innan de skapar större problem.

Regelbunden biltvätt

Kanske undviker du att tvätta bilen för att spara pengar, men faktum är att det många gånger kan innebära motsatsen. Bilar utsätts hela tiden för påfrestningar och tvättas de inte med jämna mellanrum riskerar de att få bestående fläckar och därmed rasa i andrahandsvärde. På vintern kan bland annat salt tränga sig in på olika ställen och öka risken för rost, och på sommaren kan solens starka UV-strålar skada lacken. Just rostfläckar är en sådan grej som drar ögonen åt sig, det spelar nästan ingen roll hur fin din bil är i övrigt. Enligt en undersökning från bilauktionssiten Kvdbil är rost en av de vanligaste anledningarna till att bilköpare väljer bort en bil. Att förebygga och fixa till rostskador kan därför löna sig!

Tvätta utsidan

Till att börja med bör du undvika automatiska biltvättar med roterande borstar. De är väldigt bekväma att använda och bilen blir ren, men tyvärr kan de repa lacken på grund av grus och smutsavlagringar som fastnat kvar i borstarna. Det som istället rekommenderas är att tvätta bilen själv på ett biltvättcenter. Använd hink, svamp och ett galler i botten på hinken som hindrar sand och grus från att fastna på svampen. Tänk på att använda ett bilschampo som rekommenderas till din bil då diskmedel som rengöring kan göra lacken matt.

Tvätta insidan

Många människor har känsliga luktsinnen som påverkar olika val vi gör. Bilspekulanter går ofta på känsla och många gånger kan just saker som lukt och utseende ofta gå före funktion. Det är istället utseende eller lukt, som varken känns eller ser trevligt ut. Men det är ju en enkel sak att undvika genom att dammsuga och torka av med trasa. Passa på att städa insidan i samma veva som utsidan får sig en uppfräschning.

En ordentlig rengöring kan återskapa nybilskänslan, vilket i sin tur kan öka livslängden och värdet på bilen. Är din bil riktigt smutsig kan det därför löna sig att göra en rekonditionering hos en verkstad – en grundlig rengöring och städning av bilen. I de flesta rekondpaket ingår både en utvändig och invändig genomgång, men kolla upp vad som gäller hos just din verkstad.

Skydda dina säten

Slitna bilsäten är faktiskt någonting som gör att bilspekulanter snabbt tappar intresset – laga därför klädseln eller köp snygg begagnad inredning att ersätta det slitna med. Har du små barn som brukar sparka vilt med sina fötter finns det praktiska och mindre skydd att hänga över sätet, alternativt att du klär om alla säten i ett snyggt överdrag. Brukar du även ha en pälsig medpassagerare så tänk på att skydda bilen från smuts, lukt och hundhår. För detta finns speciella filtar som smidigt kan fästas under din hunds säkerhetssele så att han eller hon kan sitta både i framsätet eller baksätet – säkert för din hund och för dina säten. Använder du istället en transportbur räcker ju den som skydd för sätet.

Uppgradera bilen

Det kan vara svårt att avgöra vilken typ av investering som ökar chanserna för ett högre andrahandsvärde. Börja med att titta på vad de flesta nya bilarna har och försök höra efter vad konsumenter vill ha. Att uppgradera bilen med ny säkerhetsteknik som farthållare, dödavinkel-hjälp och backkamera brukar vara uppskattat. Teknik som snabbt blir omodern, så som inbyggd GPS och viss ljudteknik, men även specialfälgar eller specialdäck är investeringar som inte är säkert att du får tillbaka eftersom inte alla köpare är intresserade av det.

Utför service

Sist men inte minst – utför service enligt tillverkarens rekommendationer eller när serviceindikatorn tänds i bilen. Vid bilservicen får du chans att åtgärda småfel och kan vara säker i att bilen är trygg att köra på vägarna.

Läs även vår artikel om hur du kan sänka dina bilkostnader:

Spara tusenlappar på din bil