Nyårsstäda din ekonomi

Ett nytt år ger möjligheten att utvärdera din privatekonomi. Kanske kan ett av nyårslöftena inför 2021 vara att skapa en budget för att se till att kommande år blir ett bra ekonomiskt år? I denna artikel ger vi våra bästa tips på hur!

Betala årets rot- och rutarbete

Innan du går på planeringen inför nästa år är det bra att fundera på om du har köpt rot- eller rutarbete som du vill göra avdrag för under 2020. De flesta rot- och rutföretag drar av redan när de fakturerar. Däremot är det bra att hålla koll så att de fakturerar innan årsskiftet för att du ska kunna betala in under samma år och avdraget räknas på beskattningsåret 2020. Arbetet kan dock utföras fram till och med 31 januari 2021. Denna skattereduktion ligger på sammanlagt 50 000 per person. Det innebär alltså att om ni är två personer i ett hushåll kan båda ha rätt till skattereduktion upp till 50 000 kronor.

Rensa bland onödiga utgifter

Ser dina ekonomiska förutsättningar likadana ut för kommande år eller behöver något justeras för att få möjlighet till ett sparande? Gå igenom alla "fasta" utgifter och se om det finns någon prenumeration eller streamingabonnemang du inte använder. Flera små utgifter blir tillsammans stora och framförallt onödiga, och kan istället läggas på ett sparande.

Se över smålån och krediter

Ytterligare en utgift du kan se över inför det nya året är eventuella smålån och krediter. Har du flera lån som löper parallellt kan nämligen totalkostnaden snabbt bli stor. Istället kan du samla dina lån – du tar ett nytt större lån med lägre ränta för att betala tillbaka dina gamla.

Lägg upp ditt sparande i tre delar

När du planerar att spara pengar är det även viktigt att fokusera på rätt typ av sparande. För att få en bättre översikt kan du dela in det i tre delar: buffertsparande, målsparande och långsiktigt sparande.

Buffertsparande är till för att skapa trygghet för oförutsedda händelser. Det kan vara allt ifrån att kylskåpet går sönder, till att du får ett plötsligt inkomstbortfall. En summa pengar du kan komma åt för att täcka dessa typer av utgifter, helt enkelt.

Målsparande är ett sparande till ett specifikt mål. Det kan vara till en stor dröm du har eller till en dyrare sak du planerar att köpa. Ofta är uppsatta mål en bra motivation till att lägga undan pengar.

Långsiktigt sparande är det sparande du sätter upp när du redan har byggt upp en buffert och därför kan avvara pengar i några år framåt. Nu vill du låta dessa pengar växa över tid. Så bestäm vilken risk du är villig att ta och placera dina pengar utifrån risken för att få en så bra avkastning som möjligt.

 

Jag vill samla mina lån