Läs på och låna smart!

Funderar du på att ta ett privatlån? Se till att vara påläst, oavsett vad du ska låna till. Här får du koll på det viktigaste!

ung kvinna ser över sina lån för att låna smart

Det finns tillfällen i livet då du kan behöva låna pengar. Det kan ha hänt något oförutsett eller så har du helt enkelt inte möjlighet att spara ihop till renoveringen eller bilköpet. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, som du kan använda till vad du vill. Eftersom lånet saknar säkerhet är räntan högre än vid till exempel ett bolån, där lånet är kopplat till en bostad.

Annuitet eller rak amortering

De flesta privatlån är annuitetslån, vilket innebär att du betalar ett fast månadsbelopp till dess att hela lånesumman är återbetald. Beloppet inkluderar både ränta och amortering. Hur mycket du betalar beror på hur mycket du har lånat och hur lång din avbetalningstid är. I takt med att du betalar av lånet blir räntedelen en mindre del av beloppet och amorteringen en större del av beloppet. Vid bolån är däremot rak amortering den vanligaste låneformen. Då betalar du av lika mycket på lånet varje månad. Utöver amorteringen betalar du ränta.

Lönsamt att tänka långsiktigt

Jämför gärna olika bankers villkor innan du tar ett privatlån, men välj en bank som du kan tänka dig att stanna kvar hos länge. När du byter bank börjar nämligen lånet om från början och för ett annuitetslån innebär det att dina avbetalningar återigen kommer att bestå av en stor del ränta och en mindre del amortering. Det kan löna sig att samla lån, men kom ihåg att se över dina kostnader på både kort och lång sikt, för att försäkra dig om att det blir en lönsam affär.

Rätt ränta spelar roll

Räntan har stor betydelse för hur mycket lånet kommer att kosta dig. Den nominella räntan är den ränta du betalar för själva lånet medan den effektiva räntan inkluderar alla avgifter för lånet såsom avi-avgift och uppläggningsuppgift. Var därför noga med att du jämför rätt typ av ränta. Räntan vid ett privatlån är individuell eftersom långivaren avgör din ränta utifrån din kreditvärdighet. Genom att avsluta outnyttjade krediter, alltid betala dina fakturor i tid och ha en medsökande höjer du din kreditvärdighet.

Kreditkort – smart på resan

En kredit, kopplat till ett kreditkort, är också en form av lån. Till skillnad mot ett privatlån, får du genom ett kreditkort tillgång till ett visst belopp under en begränsad period. Dina inköp samlas på en faktura som betalas månadsvis. Räntan på ett kreditkort är högre än vid ett privatlån eftersom räntan blir lägre ju mer du lånar, men ofta slipper du ränta på kreditkortet om du betalar inom ett visst antal dagar. Ett kreditkort kan vara en bra reserv att ha vid oförutsedda utgifter, men även om du är på resande fot eftersom reseförsäkringar och andra förmåner ofta ingår i kortet. Med vårt kreditkort Easyliving har du upp till 56 räntefria dagar.


Jag vill läsa mer om privatlån hos Collector