Lär dig räkna ränta

Hur förstår man vad räntan kommer hamna på när du handlar med kreditkort? Att räkna ränta kan låta ganska krångligt, men det finns knep att ta till för att förstå ungefär hur stor eller liten räntekostnaden kommer bli. Amanda Hagman, Credit Administrator Business Service på Collector Bank, ger sina bästa tips.

Ränta är kort och koncist vad det kostar att låna pengar. Räntan ser olika ut beroende på flera olika variabler som exempelvis lån med eller utan säkerhet, långivare eller löptid. Att räkna ränta kan låta ganska krångligt – och faktum är att det inte är helt enkelt. Det kan vara klokt att ha ett hum om hur det där med ränta fungerar så att du förstår hur mycket eller lite du faktiskt betalar i ränta när du köpt någonting på kredit.

Att räkna ränta på kreditkort

Amanda Hagman arbetar på Collector Banks kundservice sedan drygt sju år och hjälper varje dag kunder med frågor om ränta, kreditkort och privatekonomi. En av de absolut vanligaste frågorna handlar just om hur man ska tänka för att förstå hur mycket ränta som kommer debiteras nästa månad.

– På vårt kreditkort Easyliving har vi en årsränta på 17,25 %. Det är därmed inte självklart vad räntan blir i kronor och ören per månad och hur man gör för att räkna ut den. Men det finns små hjälpmedel som gör att man förstår principen och ungefär vad räntan kommer hamna på nästkommande månad, säger Amanda.

Amandas tips för att räkna ut hur mycket räntan kommer hamna på är att dela årsräntan (17,25 %) på antal månader (12), vilket blir 1,43 %. Sedan tar du 1,43 % multiplicerat med den förväntade skulden. På så vis får du en ungefärlig bild av hur stor eller liten räntekostnaden blir. Det skulle kunna se ut såhär:

Om du gör ett köp för 15 000 kr på ditt kreditkort, och vill dela upp det på tre avbetalningar ser det ut såhär: Första betalningen du gör är på 5 000 kr, den betalar du när du får den första kreditkortsfakturan. Nu är din skuld 10 000 kr. Andra betalningen gör du 30 dagar senare och den är då på 5 000 kr + ränta på 143 kr. Nu är din skuld nere på 5 000 kr. Den tredje, och sista betalningen, efter ytterligare 30 dagar blir då på 5 000 kr + ränta på 71 kr.

Totalt har du betalat ränta på 214 kr för att dela upp 15 000 på tre betalningar med 30 dagar mellan varje betaltillfälle. Exemplet förutsätter att inga andra köp eller uttag har gjorts under perioden.

Förstå ränta ger ekonomisk trygghet

Men varför är det viktigt att veta hur du räknar räntan på exempelvis ett kreditkort? Amanda menar att det framförallt är angeläget om du gör större köp som du eventuellt kommer vilja delbetala.

– Låt oss säga att du hittar din drömsoffa för 15 000 kronor. Då kanske du inte kan betala av hela summan på en månad, utan vill dela upp betalningen på tre månader istället. Vid dessa tillfällen är det viktigt att veta hur mycket räntan kommer hamna på tillslut för att du ska känna dig säker på att du har råd.

Har du koll på vad räntan ligger på behöver du inte heller vara rädd för räntekostnaden. Då blir känslan av ekonomisk trygghet ännu starkare, menar Amanda.

– Det är många som tror att 17,25 % är månadsräntan, vilket inte stämmer eftersom det är årsräntan. Första månaden är alltid räntefri och sedan tillkommer ränta om du väljer att delbetala dina köp. På Collector har vi förhållandevis låg ränta om man jämför med andra kreditkort, dessutom finns flera andra fördelar som försäkringar och noll kronor i valutapåslag.

Jag vill läsa mer om Easyliving

 

Amanda Hagman, Credit Administrator Business Service