Köpa, hyra eller dela bil?

Funderar du på att köpa bil eller finns det andra alternativ som kan passa dig? Idag finns en rad olika sätt att ha bil på – vi tipsar om vad du bör tänka på!

Tjej håller i bilnycklarna till sin hyrbil som hon hyr men abonnemang

Kräver din vardag att du har tillgång till bil eller skulle du klara dig lika bra med en elcykel? Oavsett hur dina behov ser ut, är det bra att ha koll på vilka möjligheter som finns. Ett gott råd är att jämföra kostnader för ägandet på både kort och lång sikt, så att du hittar det alternativ som blir mest lönsamt i längden.


Flexibelt med egen bil

Frihet är kanske den största fördelen med att äga en bil. Du har alltid fri tillgång men det lämnar också ett stort hål i plånboken. Det är stor skillnad på att köpa begagnad bil och en helt ny, som dessutom snabbt minskar i värde. Samtidigt slipper du ofta kostnader för reparationer, besiktning m.m. de första åren om det ingår nybilsgaranti. Räkna på hur mycket bilen kommer att kosta dig totalt sett och om du kan betala kontant eller behöver finansiera ditt bilköp genom ett lån, helt eller delvis. Läs mer om Collectors billån här.

Leasa och betala lite i taget

Om du inte har möjlighet att betala en stor kontantinsats, kan privatleasing vara ett alternativ. Då hyr du din bil till en fast månadsavgift, ofta under en avtalstid på tre år. Tänk på att det tillkommer avgifter om du kör fler mil än vad som är avtalat eller om du vill bryta kontraktet i förtid. Generellt sett lönar det sig inte att leasa en bil, jämfört med att köpa en. Det handlar snarare om när du har möjlighet att betala – genom en kontantinsats i ett tidigt skede eller genom månadsbetalningar under en längre period.

Dela med andra i bilpool

Behöver du bara bil någon gång då och då? Då kan en bilpool vara något för dig. Som medlem i en bilpool betalar du en fast kostnad månadsvis och därefter en avgift varje gång du använder en bil. Det finns dels föreningsdrivna pooler där medlemmarna delar på utgifter såsom service och däckskifte, och dels kommersiellt drivna pooler där all service ingår. Det krävs lite planering när du delar bil med andra, men du får ofta tillgång till energisnåla bilar.

Abonnera när det passar dig

Ett bilabonnemang innebär att du hyr bil en månad i taget. I månadsavgiften ingår oftast alla kostnader förutom drivmedel. Prismässigt skiljer sig ett bilabonnemang inte så mycket från att äga en bil, men fördelen är att du själv väljer vilka månader du vill ha bil. Ett upplägg som kan passa bra om du kör bil ofta, men bara vill ha bilen under en begränsad period eller vill kunna pausa abonnemanget under till exempel semestern.

Ta dig fram med elcykel eller -moped 

Ett både miljövänligt och prisvärt alternativ till bil är elcykel. Det finns många modeller på marknaden, anpassade efter olika behov. Fördelen gentemot en vanlig cykel är att du inte behöver vara en van cyklist för att ta dig långt under kort tid. Funderar du på att köpa en elmoped? Tänk på att du behöver ett mopedkörkort och att speciella trafikregler gäller.

 

Jag vill läsa mer om billån hos Collector Bank