Kom igång med sparandet efter semestern

Under semestern är det vanligt att ta en paus från både jobb och ekonomi. I samband med att jobbet drar igång igen kan du även passa på att ta tag i ditt sparande – vi ger våra fem bästa tips på hur du kommer igång.

1. Bygg upp en generell buffert

Har du inte något sparande över huvud taget är första steget att bygga upp en generell buffert. Sätt upp ett sparmål på 1–2 månadslöner för att få en trygg buffert vid oförutsedda händelser. Därefter kan du spara till mer specifika mål så som bilköp, resor eller pension.

2. Fixa ett automatiskt månadssparande

Har du redan en buffert kan ett automatiskt månadssparande istället vara nästa steg. En bra tumregel kan vara att försöka spara ungefär 10 procent av din lön efter skatt. Varje gång du får lön sker då en automatisk överföring till ett förvalt sparkonto. På så sätt kan du vara säker på att sparandet blir av och kan samtidigt låta pengarna växa på ett konto med ränta. Läs mer om Collectors sparkonton här. Där ser du även våra aktuella räntor.

3. Spara in pengar på tidigare utgifter

Jobbar du fortsatt hemifrån på grund av Covid19 sparar du troligtvis in en del pengar som du inte ens har tänkt på. Se över dina tidigare utgifter och jämför med hur det ser ut i dagsläget. Pengarna som du annars lägger på bensin, pendelkort eller uteluncher kan du istället lägga undan och använda som startskott på din generella buffert. Att spara mindre summor lite då och då är lättare än att avsätta större belopp vid enstaka tillfällen

4. Inför ett köpstopp

Behöver du verkligen det där to-go-kaffet eller ännu en tröja som ”faktiskt är på rea”? Betala alla dina räkningar och inför sedan ett köpstopp under en period. Du kommer snabbt inse hur mycket du kan spara bara genom att undvika spontanköp i vardagen.

5. Ta hjälp av appar

Ibland kan det vara svårt att göra en budget och spara pengar till någonting som ligger längre fram i tiden. Då finns det flera bra appar att ta hjälp av. Några av dessa är Pennies, Mint och Collector Betalkoll:

Pennies

Med Pennies väljer du en summa som ska fördelas på mat, shopping, nöjen och så vidare. Appen räknar därefter ut hur mycket du kan spendera per dag. Övertrasserar du din budget får du mindre pengar att spendera dagen efter och vice versa.

Mint

Mint är en app som påminner dig om vad som ska betalas, samt varnar om du är på väg att överskrida din budget. Mint kan dessutom lägga upp en plan för vad och var du kan skära ner dina kostnader och istället lägga undan till ett sparande.

Betalkoll

Med Betalkoll kan du samla alla dina räkningar till en månadsfaktura och få hjälp att betala dem i tid för att slippa eventuella förseningsavgifter. Det är upp till 56 dagar räntefria dagar och du kan välja att dela upp dina betalningar eller betala hela samlingsfakturan på en gång.