Handla tryggt på nätet

Julhandeln är i full gång för många – och visst är det smidigt att julhandla på nätet? Men det gäller att vara försiktig. Att e-handeln växer kraftigt är någonting bedragare utnyttjar och därför kryllar det tyvärr av bluffsidor. I denna artikel förklarar vi med enkla steg hur du kan handla säkrare på nätet.

Granska okända hemsidor

Någonting du alltid kan göra för att försäkra dig om att du inte har hamnat på en bluffsida är att granska webbadressen. Det gör du högst upp i fönstret på din dator. Om företaget du tänkt handla ifrån dessutom är okänt för dig är det bra att leta efter recensioner och eventuella kommentarer om ”scam” och ”bluff” innan du börjar klicka hem saker därifrån.

Kolla efter trygghetsmärkningar

Något du kan göra om du känner dig osäker på en hemsida är att kolla efter eventuella så kallade trygghetsmärkningar. ”Trygg e-handel” och ”Certifierad e-handel” är två sådana.

Undvik publika trådlösa nätverk

Många gånger erbjuder till exempel caféer gratis Wi-Fi, och där och då kan det ju kännas praktiskt att passa på att handla de där julklapparna när du ändå är på språng. Tyvärr är just det ett dåligt tillfälle att handla online eftersom publika nätverk kan vara osäkra. I dessa lägen är det alltid bättre att använda mobilens egna data.

Följ inte länkar i mail eller annonser

Många gånger handlar dessa bluffsidor om att vilseleda andra. Med hjälp av utskick eller annonser med väldigt bra erbjudanden kan bedragare uppmana och driva människor till att klicka på länkar till webbsidor som i själva verket bara är bluff. Sitter du vid en dator kan du kontrollera länken genom att hålla muspekaren över länken (utan att trycka) och titta längst ner på sidan för att se vilken adress länken pekar dig till. Stämmer det inte med produkten, så kan sidan vara en falsk sida – och känner du dig det minsta osäker är det alltid bättre att skriva adressen till företagets webbplats i din webbläsare, istället för att följa en länk i ett mail eller sms.

Betala på ett säkert sätt

Många butiker erbjuder flera olika betalningsmetoder. När det gäller betalning online är ett av de säkrare sätten att betala i efterhand, antingen via faktura eller på kreditkort. På så sätt är du skyddad av konsumentkreditlagen, och om någonting skulle gå fel kan man rikta samma krav mot företaget som mot kreditgivaren.

 

Fördelar med vårt kreditkort Easyliving

Om du handlar online med Collectors kreditkort Easyliving gäller flera försäkringar som ger dig trygghet:

Leveransförsäkring

Leveransförsäkringen ersätter skadad eller saknad vara vid e-handel inom EU.

Förlängd garanti

Förlängd garanti som ger dig upp till ett år extra av trygghet vid köp av vitvaror och hemelektronik.

Allriskförsäkring

Försäkringen gäller vid plötsliga och oförutsedda skador (inklusive förlust) på hemelektronik och hushållsmaskiner i ditt hem eller fritidshus.

Evenemangsskydd

Ett skydd som innebär att du får ersättning för avbeställning om du skulle bli sjuk och inte kan gå på konserten, matchen eller föreställningen du köpt biljett till. Du behöver inte betala någon självrisk.

Läs mer om Easyliving här

Ansök om Easyliving