För vem passar ett kreditkort?

Funderar du på att skaffa ett kreditkort? Vi tipsar om fördelar samt hur du undviker onödiga kostnader.

Det finns flera fördelar med att använda ett kreditkort. Förutom de förmåner som ingår, kan ett kreditkort vara ett sätt att klara av en oväntad utgift eller ett sätt att ta del av erbjudanden oavsett när de dyker upp. Här tipsar vi om vad som är bra att tänka på om du ska skaffa ett kreditkort.  

Håll koll på räntan 

De flesta kreditkort har en räntefri period, vilket innebär att det inte tillkommer någon ränta om du betalar hela fakturan inom denna period. Om du väljer att skjuta upp hela eller delar av betalningen, tillkommer ränta. Hur mycket ränta du betalar beror bland annat på vilket kreditkort du använder, hur stort beloppet är och under hur lång tid du betalar tillbaka.  

En sund inställning är att se ett kreditkort som en del av din månadsbudget, där du ska klara av att betala en eventuell faktura månaden efter ditt köp. Det här är extra viktigt att tänka på om din inkomst varierar månad för månad. Försök också att inte skjuta upp betalningar mer än nödvändigt. Genom att alltid betala av så mycket som din ekonomi tillåter, undviker du att handla för mer än du har råd med och därmed att dra på dig för stora skulder.  

Undvik onödiga kostnader 

De flesta kortutgivare tar ut en avgift för att skicka pappersavier. Du kan därför spara många kronor genom att sköta dina ärenden digitalt. Kom även ihåg att hålla koll på förfallodatum, så att du slipper påminnelseavgifter och förseningsavgifter. Tänk också på att det kan tillkomma en avgift om du använder ditt kreditkort för att ta ut kontanter. Om du däremot betalar med kortet, online och i fysiska butiker, tas oftast ingen avgift ut, förutom när du använder kortet utomlands. Med Collectors kreditkort Easyliving slipper du däremot valutaväxlingsavgiften när du är på resande fot. 

Jämför villkor och förmåner 

För att hitta ett kort som passar dig och dina behov kan det vara bra att jämföra olika kreditkort. Var vill du kunna använda ditt kort? Vilka fördelar vill du att kortet ska ge dig? Jämför villkor och förmåner på olika kort och se till att du har koll på alla kostnader som kommer med kortet.  

Med Collectors kreditkort Easyliving har du upp till 56 räntefria dagar och slipper valutapåslag om du betalar med kortet utomlands. Du får även allriskförsäkring, evenemangsförsäkring och en leveransförsäkring vid e-handel inom EU. Dessutom ingår avbeställningsskydd och en kompletterande reseförsäkring. Du håller enkelt koll på allt som rör kreditkortet i Collector Banks app.  

Läs mer om Easyliving