Flyg, buss, tåg eller bil – så reser du prisvärt

Vill du göra en prisvärd resa? Här listar vi för- och nackdelar med olika färdmedel, så att du kan göra ett smart val för både plånbok och miljö.

tjejer kollar tidtabell för flygresa med kreditkort innehållande reseförsäkring

Beroende på vart du ska resa finns det olika färdmedel som kan vara aktuella. Ditt resmål avgör också vad som blir billigast eller mest prisvärt.

Flyg – prisvärt vid längre resor

Om du ska resa utanför Europa är flyget troligtvis det billigaste färdmedlet. Men tänk på att vara ute i god tid när du ska boka en flygresa, eftersom priset i regel höjs i takt med att avresedatum närmar sig. Det går inte att komma ifrån att flyget är det färdmedel som generar mest koldioxidutsläpp, men ibland finns det inga andra alternativ. Om du vill minska klimatpåverkan för din resa kan du med fördel välja ett flygbolag som använder biobränsle och som klimatkompenserar. Vi rekommenderar också att du skaffar Collector Banks kreditkort Easyliving inför utlandsresan. Med detta kort ingår avbeställningsskydd på dina resor, du undviker det kostsamma valutapåslaget, och kan även koppla kortet till SAS EuroBonus.

Buss – praktiska paketresor inom landet

Ska du semestra inom landet? Då kan bussen vara ett bra val. I dag finns det många paketresor med buss där det ingår boende på slutdestinationen. Här kan du troligtvis spara några slantar. Tar du bussen i stället för att köra egen bil sparar du dessutom in på fler utgifter än bränslekostnad, exempelvis kostnader för slitage som kan påskynda behovet av dyra reparationer eller service. Att ta bussen och samåka är även bättre ur miljösynpunkt.

Tåg – behagliga resor inom och utanför Sverige

Likt bussen är tåget ett prisvärt alternativ om du ska göra en inrikesresa. Är din slutdestination inom Europa är tåget också ett möjligt alternativ, särskilt om du vill göra en rejäl koldioxidbesparing. Tyvärr är det ofta flera gånger dyrare att åka tåg ut i Europa än att flyga.

För att hitta de billigaste tågbiljetterna bör du vara ute i god tid och jämföra olika avgångar och biljettyper. ”Obekväma” tider som tidigt på morgonen eller sent på kvällen är ofta billigare. Ibland kan första klass-biljetter vara den billigaste biljettypen eftersom efterfrågan styr priset, så kolla även detta.

Bil – välja egen eller hyra?

Att bila till ditt resmål innebär som sagt fler utgifter än bara bränslekostnaden. Därför kan det vara en god idé att kombinera olika färdmedel. Kanske kan du ta tåget så långt som möjligt, och därefter hyra en bil?

Väljer du att hyra bilen med Collector Banks kreditkort Easyliving slipper du betala hög självrisk om det skulle hända något med fordonet, då självriskeliminering ingår. Om du använder kreditkort för betalningen undviker du också att depositionen för hyrbilen reserveras på ditt vanliga bankkonto med dina egna pengar. Kort sagt finns det många fördelar med att hyra bil med ett kreditkort.

Oavsett vilket färdmedel du väljer är det smart att boka resan med ett kreditkort. Easyliving ger dig upp till 56 räntefria dagar på dina köp, vilket innebär att du kan vara ute i god tid och boka biljetter eller hyrbil när priset är som bäst. Betalningen gör du när fakturan kommer. Vid resor ingår dessutom en rad andra förmåner, som reseförsäkring och avbeställningsskydd.

Jag vill läsa mer om kreditkortet Easyliving