Fem saker att tänka på innan du renoverar ditt kök

Det finns en del saker som kan vara bra att bestämma innan du sätter igång med din köksrenovering – i denna artikel listar vi fem av dem.

1. Planera utifrån behov

Något av det första du bör se över inför en renovering är din familjs behov och planera utifrån det. Vad i köket är du nöjd med idag och vad behöver förändras? Vad i köket används mest, hur mycket förvaring respektive arbetsytor önskar du? Det här är viktiga frågeställningar som sätter grunden för köket. Utifrån dem kan du sedan välja trend och teknik.

2. Hur vill du använda köket?

Är köket en plats där du vill samlas och umgås mycket med familj och vänner så kanske stora öppna ytor med mycket arbetsyta är att föredra. Är köket istället en plats du vill hålla enkel bör fokus ligga på funktion. Det är lätt att överskatta kökets storlek, så tänk igenom så många alternativ som möjligt innan du sätter igång.

3. Tänk långsiktigt

Eftersom det finns så många val och möjligheter gäller det att ha en plan på hur du vill ha det för en lång tid framöver, så att det blir bra från början. En plan från början till slut. Vad har du för utgångsläge? Ska du behålla kökets nuvarande planlösning eller är tanken att slå ner någon vägg eller flytta runt på inredningen för att förbättra arbetsflödet? Valen du gör nu ska du ju leva med ett tag, därför gäller det att tänka så långsiktigt det går.

4. Investera i funktion


Lika väl som du vill att köket ska vara hemtrevligt, behöver det vara funktionellt och lättstädat. Fundera några extra gånger på var du vill ha lampor och ljus, el, och uttag. Och snåla inte på funktion. När budgeten ska fördelas är just funktion någonting som bör få kosta. Investera i en ordentlig diskho, en tyst diskmaskin, energisnåla vitvaror och kvalitativa ytskikt. Det kommer vara tacksamt i längden.

5. Skapa rätt arbetsflöde med ”triangeln”

Det blir roligare och framförallt enklare att laga mat om planlösning och placeringen av kökets centrala delar är väl genomtänkta. Vid köksrenoveringar pratas det ofta om ”arbetstriangeln” som går ut på att skapa ett kök som är enklare att arbeta i och som dessutom är visuellt snyggare. Med triangeln planerar du så att kökets centrala arbetsdelar, det vill säga spis, kyl och diskho, är enkla att nå. Du minskar risken att spilla saker på vägen till ugnen och har lätt att komma åt redskap när det behövs. Många experter menar att just arbetstriangeln är hemligheten bakom ett lyckat kök.

Så får du råd med renoveringen