Få pengarna att räcka längre under studietiden
- Collector
- Privat
- Kreditkort
Är du student och orolig för hur du ska få pengarna att gå ihop mot slutet av månaden? I denna artikel kan du ta del av våra bästa tips för att krama ur det mesta av ditt studiemedel.
Gör en budget
Det första du behöver göra är att få koll på nuläget, vilket du får genom att skriva ner alla dina fasta utgifter. Bestäm hur mycket pengar som får läggas på mat och se därefter vad som blir över till allt annat. Kom ihåg att budgetera för ett sparande utifall att det skulle inträffa någonting oförutsett. Om du inte har koll på vilka utgifter du har, bör du föra kassabok en månad. Går du plus eller minus? Finns det någonting du kan dra ner på? Läs mer om hur du skapar och håller dig till en budget här.
Dela bostad
Bostadskostnaden är oftast en av de största utgifterna, men den kostnaden kan du få ner genom att dela din bostad med andra. Kanske kan du även få bostadsbidrag? Kolla med Försäkringskassan.
Ät billigare mat
Maten är en annan tung utgiftspost där det ofta finns pengar att spara. Vi delar in spartipsen i tre!
- Planera din mat och storhandla utifrån den.
- Jämför priser på så många matbutiker du kan så att du hittar den billigaste matkassen.
- Gör matlådor, frys in och ta med lunch istället för att äta ute.
Låna eller köp begagnat
Köp inte ny kurslitteratur! Försök att få tag på begagnade böcker, låna på biblioteket eller gå ihop med en kurskamrat och dela på böckerna ni behöver. När du är färdig med en bok är det klokt att sälja den vidare till någon annan – både för att spara in pengar, men också ur miljösynpunkt. Det här med återanvändning gäller ju även på annat, så som till exempel kläder och möbler.
Jämför priser
Som student får du ofta ett lägre pris på allt från resor till fika på caféer. Många gånger skyltas inte erbjudandena tydligt, så glöm inte att fråga innan du handlar. Du kan även spara mycket pengar genom att jämföra priser, det gäller allt ifrån elavtal till försäkringar men även vid större investeringar.
Se över dina abonnemang
Har du koll på alla dina abonnemang där kostnaden dras automatiskt varje månad? Om inte – se över detta! Vilka är värda att fortsätta att betala för? Ta bort alla som inte känns jätteviktiga och använd pengarna till annat.
Cykla
Lägger du pengar på bensin eller busskort när du egentligen lika gärna kan cykla? Att cykla är det absolut billigaste transportmedlet och dessutom får du ju motion på köpet!
Sök stipendier
Det finns massor av stipendier du kan söka. På Stipendielistan.se hittar du många tips som är värda att söka eftersom det ofta är förhållandevis få som söker dessa.
Jobba extra
Har du tid över är det en bra idé att jobba extra under studietiden för att dryga ut kassan, men se till att ha koll på hur mycket du får jobba innan studiemedelsnivåerna påverkas. Storleken på fribeloppet är olika beroende på i vilken takt du studerar.
Kreditkortet som ger extra buffert i plånboken!
Vill du som student ha en extra buffert i plånboken? Då rekommenderar vi vårt kreditkort Easyliving med fördelar som reseförsäkring och avbeställningsskydd. Om du dessutom kopplar det till appen Meniga Rewards kan du få personliga erbjudanden, belöningar och pengar tillbaka på dina köp. När du utnyttjat rabatt eller bonusen får du pengar tillbaka inom några dagar på kontot som kortet är kopplat till.