Enkla sätt att hålla energikostnaderna nere
- Collector
- Privat
- Kreditkort
Hur kan du hålla energikostnaderna nere utan att behöva lägga allt för mycket pengar på stora investeringar? Det går att spara energi med enkla medel och små justeringar. Vi berättar hur!
Kontrollera fönster och dörrar
Att betala dyra uppvärmningskostnader för att sedan låta värmen sippra ut lite här och där känns ju onödigt. Men faktum är att mycket av värmen smiter ut genom oisolerade ytterväggar, tak och golv medan kalluft utifrån kommer in genom små springor i fönster och dörrar. Det här leder till väldigt onödiga uppvärmningskostnader. Börja därför med att kontrollera dina fönster för att identifiera eventuella läckor. Det gör du genom att sätta in ett pappersark mellan fönster och karm – om pappret lätt kan dras ut är det inte tillräckligt tätt. Du kan också använda ett tänt stearinljus för att se om det kommer in luft.
Sätt nya tätningslister
När du har identifierat var i huset det finns läckor gäller det att isolera för att hålla tätt. Med energibesparande tätningslister kan du isolera fönster eller dörrar för att snabbt och enkelt stänga den kalla luften ute. Du kan välja mellan tätningslister av gummi, skum eller silikon beroende på hur brett mellanrum som behöver tätas, samt önskad hållbarhet och kvalitet.
Isolera vattenrör
En enkel och relativt billig justering som spar mycket energi är även isolering av kall- och varmvattenrören. Har du dessutom kallvattenrör i ett uppvärmt rum, ska du absolut isolera dem för att undvika kondens på utsidan av rören. Den här åtgärden kommer märkas direkt på husets värmeförbrukning och kan spara flera tusen kronor på dina årliga värmekostnader.
Justera termostaterna
Vilken temperatur du har i hemmet påverkar så klart också dina värmekostnader. Visste du att det finns rekommenderade temperaturer för olika rum? Vardagsrum, kök och sovrum rekommenderas en temperatur på 18–21 °C och badrum 23 °C. Genom att endast sänka med en grad sparar du 6 procent på dina värmekostnader. Glöm heller inte att släppa ut luften ur elementet när det börjar ge ifrån sig bubblande ljud.
Vädra på rätt sätt
Vädring är viktigt även på vintern eftersom väggarna inte kan "andas" då. Utan vädring blir man inte av med fukten och det kan bildas mögel. Satsa på snabb vädring två till tre gånger om dagen i cirka fem minuter. Kök och badrum kan dock kräva frisk luft oftare på grund av den högre luftfuktigheten.
Om du behöver hjälp att finansiera delar av din mindre energirenovering så kan du använda dig av vårt kreditkort Easyliving – ett kort med många fördelar. Läs mer om alla fördelar här.