Det här bör du veta om ränta

Vad du betalar i ränta kan ha stor betydelse för din ekonomi. I veckans artikel tipsar vi om hur du undviker fallgropar när det kommer till lån och kreditkort.

Ränta är den kostnad som du betalar för att få låna pengar, till exempel genom ett privatlån eller kreditkort. Hur mycket ränta du betalar beror på styrräntan, vilken bank du lånar av, vilken typ av lån eller kredit du tar samt din egen ekonomiska situation. Styrränta tas ut av Riksbanken när den lånar ut pengar till övriga banker. Styrräntan är därmed en viktig del av Sveriges penningpolitik, eftersom den i sin tur påverkar bankernas ränta gentemot sina kunder.  

Koll på kreditkortet 

Räntan på ett kreditkort är ofta högre jämfört med ett större lån. Däremot behöver du inte betala någon ränta alls på ett kreditkort om du betalar innan förfallodatum. Med Collectors kreditkort Easyliving har du upptill 56 räntefria dagar. Om du vill skjuta upp hela eller delar av betalningen efter denna tidsperiod, betalar du ränta för den del av betalningen som du skjuter upp. I kortet ingår även flera förmåner, såsom allriskförsäkring, avbeställningsskydd och 0 kronor i valutapåslag när du betalar med kortet utomlands. 

Jämför rätt ränta 

Räntan har stor betydelse för hur mycket ett lån kommer att kosta dig. Den nominella räntan är den ränta som du betalar för själva lånet medan den effektiva räntan även inkluderar alla avgifter för lånet såsom avi-avgift och uppläggningsuppgift. Det innebär att du inte alltid tjänar på en lägre månadskostnad, eftersom vissa avgifter kanske inte är medräknade. Jämför därför alltid rätt typ av ränta innan du tar ett lån nominell ränta med nominell ränta och effektiv ränta med effektiv ränta.  

Välj bank med omsorg 

Om du tar ett privatlån, ett så kallat annuitetslån, lånar du pengar utan säkerhet. Räntan på ett privatlån är individuell och baseras på din kreditvärdighet. Du kan höja din kreditvärdighet genom att till exempel alltid betala fakturor i tid och avsluta outnyttjade krediter.  

Med ett annuitetslån betalar du ett fast månadsbelopp till dess att hela lånesumman är återbetald. Beloppet inkluderar både ränta och amortering. Hur mycket du betalar beror på hur mycket du har lånat och hur lång din avbetalningstid är. I takt med att du betalar av lånet blir räntedelen en mindre del av beloppet och amorteringen en större del av beloppet.  

Om du byter bank börjar lånet om från början, vilket innebär att dina avbetalningar återigen kommer att bestå av en stor del ränta och en mindre del amortering. Det är därför smart att välja en bank där du kan tänka dig att stanna kvar länge. På Collector får du alltid 0,5 procent lägre ränta när du ansöker om ett lån direkt hos oss. Vi bjuder dessutom på uppläggningsavgift och aviavgift vid e-faktura eller autogiro.


 Läs mer om Easyliving