Det här bör du tänka på innan din renovering
- Collector
- Privat
- Lån
- Kreditkort
Går du i renoveringstankar? Kul! Men innan du börjar planera för mycket kring färg, form och olika materialval bör du lägga upp en budget, en tidsplan och bestämma hur allt ska finansieras. I denna artikel lyfter vi vad som är bra att tänka på inför din renovering!
Varför renoverar du?
Det finns så klart olika anledningar till varför man renoverar. Just din anledning är avgörande för hur mycket renovering som krävs och hur mycket pengar det kommer att kosta. Om du har tänkt att bo kvar en längre tid kan du sätta en mer personlig prägel på det som görs om. Har du däremot tankar om att snart sälja bostaden kan det vara bättre att välja lösningar som kan gillas av många för att få ut så mycket som möjligt vid en försäljning.
Börja med att ställa dig själv frågan vad du vill renovera – och varför!
Det är gammalt och slitet
Kanske är det inget eget val att renovera, utan du måste renovera på grund av att det i dagsläget är så pass gammalt och slitet att det har börjat läcka från taket. Då finns det varken tid eller anledning att fundera så mycket – det behöver fixas.
Värdehöjning inför försäljning
Du planerar att sälja bostaden och vill fräscha upp med förhoppning om att kunna göra en bättre affär. Det kan var allt från den större renoveringen där kök och badrum görs om, till den mindre renoveringen där du putsar upp med nya detaljer såsom ytskikt, ommålning, nya luckor och liknande. Tänk på att alla inte har samma smak, så försök hålla renoveringen ganska neutral.
För nöjes skull
Självklart behöver det inte finnas någon annan anledning än att du helt enkelt renoverar för att du vill. Vissa har alltid ett projekt på gång och ser det som en hobby. En renovering kanske skulle höja livskvalitén och göra det där lilla sista för att du ska trivas ordentligt i ditt hem.
Planera renoveringen
Som med mycket annat gäller det att planera! Med en grundlig planering ser du till att göra rätt från början vilket ger bättre förutsättningar att hålla både budget och tidsplan. En annan fördel med en tydlig plan är att slutresultatet kommer motsvara dina förväntningar bättre och att du slipper oväntade kostnader.
Sätt en budget
En viktig del av planerandet är att budgetera. Hur mycket kommer material och eventuella hantverkare att kosta? Kommer du ha råd att bekosta renoveringen själv eller behöver du ansöka om ett renoveringslån för att finansiera hela eller delar av projektet?
Gör en tidsplan
Det kan vara skönt att ha hyfsad koll på hur lång tid olika moment kommer behöva ta. Både för att kunna följa processen och räkna ut en ungefärlig arbetskostnad, men också för att lättare kunna planera vardagslivet runt omkring renoveringen. Tidsplanen bör steg för steg visa vad som ska göras, när det ska göras och vem som ska göra vad. Ska du exempelvis anlita olika hantverkare för olika delar av projektet så underlättar det att förtydliga när de olika delarna ska genomföras.
Bestäm vem som ska göra renoveringen
Ska du eller någon annan göra jobbet? Självklart blir det billigare ifall du har möjlighet att göra så mycket som möjligt av renoveringen själv. Tänk dock på att många delar av en renovering ofta kräver certifierade hantverkare så att det blir gjort på ett korrekt sätt. Då får du även kvalitetsdokument som visar att det är fackmannamässigt gjort, både för försäkring men också en trygghet för framtida köpare (om du skulle sälja i framtiden). Du bör alltså inte ge dig på att till exempel dra el och lägga tätskikt i badrum själv, men kanske kan du i alla fall förbereda för hantverkarna genom att riva ner allt gammalt material så att det är fritt fram för dem att sätta igång sen?
_________________________________________
Ett renoveringslån kan vara en god idé om du behöver hjälp att finansiera hela eller delar av ditt projekt. Men det är viktigt att komma ihåg att det kostar pengar att låna pengar. Det bästa är så klart om du kan spara ihop pengar för att finansiera själv. Är projektet inte brinnande kanske du faktiskt kan vänta några månader och spara ihop så att du kan finansiera en stor del av renoveringen själv och komplettera med ett privatlån? Fundera i så fall på hur mycket du skulle kunna spara undan varje månad och gör en plan utifrån det.
Läs vår tidigare artikel om hur du kan rensa bort eventuella onödiga utgifter och lägga de pengarna på ett sparande istället:
Städa din ekonomi – och spara tusenlappar
Jag vill ansöka om renoveringslån hos Collector