Bästa tipsen inför båtköpet

Det är en stor investering att köpa båt, så se till att vara påläst. Vi tipsar om vad du bör tänka på innan du uppfyller drömmen om ett liv på sjön.

Oavsett om du planerar att köpa en ny eller begagnad båt, ta god tid på dig. Gör noggrann research och fundera över vilken båt som passar dig och dina ekonomiska förutsättningar. Här kommer några goda råd på vägen. 

Hitta rätt modell   

Första steget till en god båtaffär är att definiera vad båten ska användas till. Letar du efter den perfekta modellen för fisketuren eller ska båten främst användas som transportmedel? Ska det finnas plats för hela familjen att övernatta eller vill du ha en mindre båt som är lätt att lägga till med? Undersök även saker som modell, material och motor samt skicket på båten. Med goda kunskaper minskar du risken för ekonomiska fällor och hittar förhoppningsvis din drömbåt på köpet. 

Gå igenom alla kostnader  

Ett båtköp är en stor investering, så se till att ha koll på alla kostnader. Utöver inköpet av själva båten, kommer du behöva betala för exempelvis båtplats, vinterförvaring, upptagning och sjösättning. Tänk även på att drivmedel och underhåll kan sluka stora summor under ett år. Räkna ut vad båten kommer att kosta dig per år och avsätt gärna en extra buffert för oförutsedda utgifter. Kanske behöver du spara en viss summa varje månad för att ha råd att använda båten som du vill under sommarmånaderna?  

Om du behöver låna pengar till hela eller delar av båtköpet får du 0,5 procent lägre ränta om du ansöker om ett lån direkt hos Collector Bank. Du betalar ingen uppläggningsavgift och ingen aviavgift om du använder dig av e-faktura eller autogiro. Du kan låna upp till 500 000 kronor och ansöker enkelt online.  

Gör båtköpet till en trygg affär 

Det finns olika typer av båtförsäkringar, men den variant du väljer ska innehålla ansvarsskydd och rättsskydd. Med ansvarsskydd får du hjälp om du skulle bli krävd på skadestånd för att ha orsakat personskada eller skador på en annan båt. Rättsskydd behövs om du skulle hamna i en tvist, till exempel gentemot säljaren av båten eller ett båtvarv. Det kan även vara bra att känna till att du måste uppfylla vissa aktsamhetskrav för att kunna få ersättning för skador och stöld. Dessutom gäller särskilda regler om du hyr ut din båt eller deltar i tävlingar med den.  

Utöver att försäkra din båt, är det viktigt att kolla upp så att båten är CE-märkt, vilket garanterar att båten uppfyller EU:s grundläggande krav på hälsa, säkerhet, funktion och miljö. Du kan läsa mer om CE-märkning hos Transportstyrelsen. Om du köper en begagnad båt, be alltid om ägandebevis och kvitto. Det är du som köpare som är ansvarig för att kolla upp så att båten inte är stulen. Se också till att båten fungerar som den ska och att du har tillgång till servicebok och andra aktuella dokument. 

Läs mer om Collectors lån