8 roliga och Coronavänliga aktiviteter

Mitt i jullovet har vi en pandemi med restriktioner att förhålla oss till – inte det lättaste att hitta på aktiviteter, speciellt inte som barnfamilj. I denna artikel tipsar vi om 8 saker ni kan göra, som både är gratis och går att anpassa efter social distansering.

1. Gå på skattjakt

Visste du att det finns tre miljoner gömda skatter runt om i världen? Med appen Geocaching kan du nämligen ge dig ut på skattjakt i ditt närområde och leta efter statyer, broar eller byggnader du inte visste fanns. Du kan också utmana någon du känner längre bort eftersom skatterna är gömda runt om i hela världen.

2. Anordna en bokklubb

Antingen ordnar du en bokklubb tillsammans med familjen eller breddar den och bjuder in vänner till en digital bokklubb. Bestäm en bok ni alla ska läsa under en viss period och ha därefter en digital klubbträff för att diskutera karaktärer, händelser och upplevelser. Många bibliotek erbjuder gratis hemleverans på böcker, annars funkar det ju precis lika bra att lyssna på ljudbok.

3. Baka något nytt

Gräv fram en av de där gamla receptböckerna och testa på nya bröd- och bullrecept du aldrig smakat på tidigare. Blir det succé? Glöm då inte att dela din upplevelse med andra, antingen i sociala medier eller som ett personligt meddelande.

4. Pyssla

Extra mysigt är det väl ändå att pyssla tillsammans under vintern? Ta fram pensel, färg och papper – och konstnären inom dig. Lägg ett pussel eller pärla små juldekorationer som kan hängas upp i granen. En annan grej som är väldigt trendigt (och kul) just nu är att pärla egna tavlor. Köp en pärlplatta och gör dina egna tavlor.

5. Gör egna tävlingar

Sätt ihop ett musikquiz eller en frågesport för familjen. Roligt från förberedelse till eventuell vinst! 

6. Dela på skärmtiden

Vi lever i en digital tid, som dessutom blir allt större på grund av de restriktioner som nu måste följas. Låt oss göra det bästa av situationen och umgås tillsammans under skärmtiden – mycket beror ju faktiskt på vad man väljer att göra med den. Se en mysig film tillsammans, träffa vänner över en virtuell fika eller utmana varandra i ett TV-spel. Det kan både vara roligt och lärorikt.

7. Låna utrustning för nya upplevelser

Istället för att köpa en egen skateboard eller en ny snowboard kan du höra efter om ni får låna eller byta rolig utrustning med kompisar eller grannar.

8. Gå ut – för att få komma in igen

Glöm inte att ta ut leken. Det är alltid skönt att vara ute i friska luften. Att ha varit ute och gjort av med energi förstärker ju även känslan man får och tar med sig in. Ta med något varmt att dricka och spela ett brädspel.

 

Under vinterledigheten kan du passa på att uppdatera barnens garderob – och samtidigt spara pengar.

Läs hela artikeln här