5 tips till ett mysigt och prisvänligt midsommarfirande

Du behöver inte gå utanför din budget för att få till en härlig midsommarfest. I denna artikel tipsar vi om hur du kan komma långt med lite smart planering och rätt utvalda detaljer.

Duka upp för långbord på gräsmattan

Att ha midsommarfirandet utomhus blir personligt, enkelt och betydligt mycket billigare än att hyra en lokal eller stuga någonstans. Det blir även lättare att hålla lite avstånd till varandra utomhus, vilket känns tryggare om ni är många som ska fira tillsammans. – och oavsett hur du bor kan du säkerligen hitta en gräsmatta som har plats för ett långbord. Det kan antingen vara i trädgården, på en innergård eller någonstans i närområdet. Försök bara tänka lite strategiskt vad gäller placeringen, så att det är smidigt att hämta mat och dryck utifrån där ni sitter.

Eftersom svensk midsommar ofta bjuder på en del regnskurar kan det även vara bra att ha förberett ett partytält som skydd. Hör efter om någon i din närhet eller föreningen du bor i har ett tält du kan låna. Annars finns det flera ställen som hyr ut tält. Vill du skippa partytältet helt och hållet kan du spänna upp ett solsegel mellan några träd och duka upp under det.

Planera din mathandling

Planera vad som behöver inhandlas, gör en storhandling och dela därefter upp den totala summan på antalet gäster. Beställer du dessutom maten online sparar du ofta både tid och pengar eftersom du får en tydlig överblick och kan hålla koll så att inköpslistan inte går över er gemensamma budget. Ett annat tips för att spara pengar på handlingen är att använda appen Matpriskollen. Där väljer du de matbutiker du vill ha erbjudanden ifrån, sätter bevakning på varor du vill ha notis på när de kommer på extrapris och göra inköpslistor.

Eller varför inte köra på ett traditionellt knytkalas och be varje gäst ta med sig något smarrigt till festen? Gör en lista över vad alla önskar och bestäm vem som tar vad så att inte alla tar med sig samma sak.

Dekorera med det du har hemma

Återanvändning av saker skapar en genuin och hemtrevlig känsla, vilket passar sig perfekt för just midsommar. Strunta i alla regler om färg och matchning – många gånger blir det ju faktiskt ännu mysigare när det inte matchar.

Dukning

Släng ett lakan över bordet, sätt vilda blommor i egengjorda vaser av glasflaskor och använd gamla glasburkar som värmeljushållare. Snyggt, snabbt och billigt!

Sittplatser

Blanda alla stolar nu har, oavsett färg och storlek. Blir ni många? Be vänner ta med sig stolar så blir det en ännu härligare mix. Skapa gärna lite extra sittplatser på gräsmattan genom att lägga ut trasmattor, kuddar och filtar.

Porslin

Att mixa färger och storlekar gäller även för porslin och glas. Duka gärna med gammaldags porslin och linneservetter för den där äkta känslan.

Satsa på en ny typ av midsommarstång

Ska du göra en egen midsommarstång? Då behöver den kanske inte vara flera meter hög och fylld av massa blommor. Satsa istället på en lite mindre och söt stång och dekorera med blommor från din trädgård eller från det vilda (kolla upp vilka du får plocka). En mysig grej är att varje gäst tar med sig några blommor som de sedan får hänga upp på stången.

Glöm inte lekarna

Midsommar är en högtid då det är dags att plocka fram barnet inom dig. Lek, dansa till små grodorna och sjung visor tills du blir hes. Och det här behöver ju faktiskt inte kosta någonting alls. Använd det du har hemma till lekarna, be dina gäster ta med de spel du själv inte har och ordna en rolig trekamp med enkla lekar så som kexätartävling, säckhoppning och tipspromenad.


Ibland kan det vara en god idé att sätta upp en budget när du vill spara pengar till ett speciellt ändamål. Läs vår artikel som förklarar hur du kan skapa en budget och faktiskt hålla den.