5 roliga saker att fylla påskägget med istället för godis

Varje påsk fyller vi svenskar våra påskägg med över 6000 ton godis. Byt ut delar av godiset och ge istället ditt barn mer varaktiga presenter som inte alls behöver kosta mycket – vi tipsar om vad det skulle kunna vara!

Det ena behöver inte utesluta det andra, ge barnen ett litet ägg med godis om d förväntar sig det och fyll ett annat ägg med leksaker, lärorika spel och få in ett typ av roligt sparande. Satsa också på själva upplevelsen i att hitta ägget genom att till exempel gömma det och ge små ledtrådar, gör en skattkarta de ska följa eller kanske små spår och hälsningar från påskharen.

1. Bjud på en baklänges-dag

Från och med att ditt barn öppnar sitt ägg sätter baklänges-dagen igång. Alla kommer att gå baklänges, prata baklänges och ha kläderna bakochfram. Hela dagen är omvänd, så börja med det sista som normalt händer under en dag och fortsätt på det sättet. Dagen kan till exempel börja med att du låtsasnattar dina barn, säger åt dem att släcka på sina rum och vara tysta. När det är dags för mat äts den i fel ordning, alltså en baklängesmiddag där familjen börjar med efterrätt, sedan middag och avslutar med små tilltugg och förrätter. Glöm inte att avsluta dagen med att ”väcka” barnen inför natten. Så kul!

2. Lägg i pyssel till en kaninmask

Extra mysigt är det väl ändå att sitta och pyssla tillsammans? Ta fram pensel, färg och papper – och låt kreativiteten flöda. I påskägget stoppar du ner en papperstallrik, ett sugrör, färgat papper, tejp och en sax som ditt barn sedan ska göra en egen kaninmask av inför påskhelgen. Billigt, kreativt och roligt.  

3. Göm biljetter till en hemmabio

Fyll ett riktigt stort påskägg med popcorn och göm en lapp där det står att det snart är dags för hemmabio med massor av mjuka kuddar, filtar och favoritsnacks! Men för att komma in på biografen behövs det ju en entrébiljett. Som tur är finns det även en liten skattkarta i ägget som leder till var dessa biobiljetter gömmer sig någonstans och då är det bara att börja leta.

4. Ersätt spargrisen och ge bort ett sparägg

Det är alltid bra att tidigt försöka involvera barnen i ett sparande och lära dem att förstå värdet av pengar. Ett påskägg kan vara ett kul och kreativt sätt att introducera det på genom att låta den vanliga spargrisen ersättas av sparägget. I grunden handlar det om att förstärka ett positivt beteende kring pengar. Lägg lite pengar i spargägget och prata med barnen om vad de vill göra med pengarna som sparas, varför det är bra att lägga undan dem och att man kan få ränta på pengar man sparar.

Hur du bör prata med barnen om pengar behöver så klart anpassas efter ålder och till hjälp finns det flera appar som kan guida dig, en vi vill tipsa extra mycket om är Gimi – den är utvecklad av experter inom barn- och utvecklingspsykologi, privatekonomi och pedagogik. På ett roligt, pedagogiskt och praktiskt sätt lär appen ut hur man tjänar och spenderar pengar, men också att det finns ett värde i att spara inför framtiden.

5. Ge bort upplevelser

Något som alltid är uppskattat är att hitta på saker tillsammans som familj. Lägg ner en favoritleksak tillsammans med ett egengjort presentkort som gäller för saker ni kan hitta på, både i närtid och längre fram. Kanske är det att besöka en nöjespark när läget är annorlunda, fixa en mysig picknick med alla favoritsnacks eller gå på en spännande skattjakt.

 

Spara till något stort eller litet

Hos oss får du förmånlig ränta och insättningsgaranti - och självklart kostar det ingenting att spara pengar hos oss.

Jag vill öppna ett sparkonto