5 enkla tips som underlättar julförberedelserna

Julen närmar sig och precis som varje år har livspusslet slukat upp tiden och plötsligt står du där utan gran, klappar och julgodis och känner allt annat än julefrid. I denna artikel tipsar vi därför om enkla och billiga saker du kan göra för att komma i julstämning.

1. Skippa den stora julgranen

Vem säger att en julgran måste vara ett träd? Minigranar med rötterna kvar blir jättefina och dekorativa i en kruka med jord. Det blir inte bara mysigt, du slipper dessutom all barr runt om i hemmet och sparar en del pengar på att inte köpa en stor gran.

2. Dekorera med naturens eget julpynt

Det finns så mycket vackra alternativ till det klassiska julpyntet. Istället för att köpa kottar och kvistar i butik kan du gå ut i naturen och plocka hem sånt som har fallit av träd och buskar. Doppa kottar i glitter, vira ljusslingor runt grenar eller fyll en stor vas med mossa och ställ i ett blockljus. Enkelt och fint – och helt gratis!

3. Slå in paket av det du har hemma

Du behöver inte köpa massor av omslagspapper – slå in paketen i sånt du har hemma istället. Tidningspapper, gamla dukar, tapetrester och så vidare. Även en vanlig matkasse i papper passar perfekt att slå in paket med! Det blir även fint att vika tidningspapper i form av små krukor till julens blommor.

4. Baka julgodis med få ingredienser

Strunta i det dyra godiset i affären. Kom i julstämning genom att göra eget hemma, det behöver inte ta lång tid. Vad sägs om vit chokladbräck med hackad polka över, ischoklad toppad med små apelsinbitar eller karamelliserade hasselnötter? Det finns massor av goda recept på nätet som bara kräver två ingredienser och tar knappa 10 minuter att göra.

5. Billiga julklappstips

Till sist, julklappar. Mysigt att ge bort och fint som dekoration under granen, men också någonting som både kan ta energi och springa iväg i pris. Vi tipsar om fyra saker du kan ge bort som är personligt, pris- och miljövänligt:

  • Pyssla ihop presenter. Kanske kan du ge bort något av ditt julpyssel?
  • Baka saffransskorpor och lägg i en fin glasburk
  • Framkalla några riktiga favoritbilder och klistra in i ett album
  • Ge bort del av din tid. Lova att gå ut med dina föräldrars hund en gång i veckan, erbjud dig sitta barnvakt åt bästa kompisens barn eller hjälp din bror att byta däck på bilen.

 

Ibland kan det vara en bra idé att sätta upp en budget när du vill spara pengar till ett speciellt ändamål. Läs vår artikel om hur du skapar en budget:

Skapa en budget och håll den – 8 smarta tips